Medij: Turska Ujedinjenim Arapskim Emiratima prodaje bespilotne letjelice

Turska obrambena tvrtka Baykar ovog je mjeseca isporučila 20 naoružanih bespilotnih letjelica Ujedinjenim Arapskim Emiratima i mogla bi prodati više, navela su dva turska izvora, dok se diplomatsko popuštanje između bivših regionalnih rivala širi na vojne ugovore, doznaje Reuters.

Međunarodna potražnja za Baykarovim bespilotnim letjelicama naglo je porasla nakon njihovog utjecaja na sukobe u Siriji, Ukrajini i Libiji, gdje su prije dvije godine njihove laserski navođene bombe za probijanje oklopa pomogle u odbijanju ofenzive snaga koje je podržavao UAE. Taj građanski rat u Libiji bio je jedno od nekoliko kazališta u kojima su dvije zemlje, sve do pomirenja prošle godine, vodile ogorčenu, desetljeće dugu bitku za utjecaj na Bliskom istoku.

Sada se Ujedinjeni Arapski Emirati i njihov saveznik Saudijska Arabija nadaju iskoristiti svoje približavanje Turskoj kako bi se suprotstavili rastućem sigurnosnom izazovu od strane Irana i njegovih posredničkih snaga, navode vojni izvori. Obje arapske naftne države Zaljeva suočile su se s napadima bespilotnim letjelicama na gradove i naftna postrojenja za koje su okrivili Houthi borce koji se u Jemenu bore na strani Irana. Izvor upoznat s pregovorima rekao je da Abu Dhabi i Rijad pregovaraju o nabavi dronova Bayraktar TB2 iz Ankare. “Odlučili su tijekom pregovora s UAE-om brzo isporučiti 20 naoružanih dronova”, rekao je izvor, dodajući da su prebačeni ranije ovog mjeseca.

Visoki turski dužnosnik potvrdio je da je Turska isporučila neke bespilotne letjelice Ujedinjenim Arapskim Emiratima i da UAE traži još. Saudijska Arabija također želi kupiti naoružane bespilotne letjelice i osnovati tvornicu za njihovu proizvodnju, rekao je dužnosnik. Dužnosnik je kazao da Baykar razmatra saudijski zahtjev za proizvodnim pogonom, ali je rekao da je to strateška odluka predsjednika Tayyipa Erdogana i da se druga pitanja, poput saudijskih ulaganja u Tursku, ne odvijaju zadovoljavajućom brzinom.

Baykar, ministarstvo vanjskih poslova UAE-a i vladin ured za komunikacije Saudijske Arabije nisu odgovorili na zahtjev za komentar. Tursko ministarstvo obrane prenijelo je pitanja državnoj skupini za obrambenu industriju, koja je odbila komentirati.

Prodaja dronova nadmašila proizvodnju





Za Erdogana, koji se iduće godine suočava s teškim izborima, bjesomučnom inflacijom i padom tečaja turske lire, perspektiva tokova ulaganja u Zaljevu i potpora stranoj valuti bili su glavni cilj političkog pomirenja, tvrde analitičari. Jedini drugi proizvodni pogoni tvrtke izvan Turske grade se u Ukrajini, gdje su letjelice Bayraktar TB2 pomogle potkopati ogromnu vojnu nadmoć Rusije u tjednima nakon invazije Moskve u veljači.

Baykarovi uspjesi na bojnom polju pomogli su mu da predvodi unosan turski vojni izvoz. Izvršni direktor Haluk Bayraktar, koji vodi tvrtku sa svojim bratom Selcukom – zetom predsjednika Erdogana – izjavio je prošlog mjeseca da je Baykar potpisao izvozne ugovore za TB2 s 22 zemlje. Baykar trenutačno proizvodi 20 bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 mjesečno, rekao je ukrajinskoj vojnoj zakladi u kolovozu, a knjiga narudžbi za te bespilotne letjelice i druge modele bila je puna sljedeće tri godine. “Postoje zahtjevi za naoružanim dronovima iz mnogih zemalja i regija”, rekao je visoki turski dužnosnik. “Neke zemlje koje su ih kupile postavljaju dodatne zahtjeve. Vrlo su zadovoljne rezultatima… ali tehnički nije moguće zadovoljiti svu potražnju.”

Iako se turske bespilotne letjelice ne mogu mjeriti s tehnologijom modela koje proizvode vodeći na tržištu (Izrael i Sjedinjene Države), jeftinije su i imaju manje izvoznih ograničenja. Također su bolje od kineskih ili iranskih bespilotnih letjelica koje je Rusija rasporedila u Ukrajini, rekao je zapadni vojni izvor. Iranski dronovi, Shahed i Muhajir, “imaju neke od karakteristika, ali ne i obradu i točnost u stvarnom vremenu” kakvu posjeduje TB2, rekao je izvor. “Saudijci i UAE žele poništiti učinkovitost iranskih bespilotnih letjelica. Ako dobiju TB2, moći će… zaustaviti protok iranskih bespilotnih letjelica.”





 

Komentari

komentar

You may also like