Medij: Tvrtke napuštaju Rusiju

Neke zapadne tvrtke pristale su prodati svoju rusku imovinu ili je predati lokalnim menadžerima dok se bore s poštivanjem sankcija zbog sukoba u Ukrajini i suočavaju se s prijetnjama Kremlja da bi se imovina u stranom vlasništvu mogla zaplijeniti, izvještava Reuters, čiji tekst prenosimo.

Ovi potezi, dio šireg korporativnog egzodusa iz zemlje, vjerojatno će potaknuti zabrinutost da ruske tvrtke i institucije otkupljuju cijenjenu imovinu za neznatne iznose.

Ispod slijedi popis tvrtki po sektorima koje su dogovorile prodaju svog poslovanja u Rusiji:

Proizvođači automobila

Inchcape

Britanski distributer automobila objavio je da je pristao prodati svoje rusko poslovanje lokalnom menadžmentu. Prodaja će rezultirati iznimnim negotovinskim gubitkom prije oporezivanja od oko 240 milijuna funti (294 milijuna dolara).





Renault

Francuski proizvođač automobila objavio je 16. svibnja da će prodati svoj većinski udio u najvećem ruskom proizvođaču automobila, Avtovazu, Ruskom središnjem institutu za istraživanje i razvoj automobila i motora (NAMI), uz šestogodišnju opciju otkupa udjela. Renault je također rekao da će 100% udjela u Renaultu Rusija pripasti gradu Moskvi. Rusija je 27. travnja priopćila da će Renault prenijeti svojih 67,69% udjela u Avtovazu na institut za simboličnu svotu od jedne rublje.

Banke





Societe Generale

Francuski zajmodavac očekuje da će zatvoriti prodaju svoje jedinice Rosbank ruskom Interros Capitalu “u narednim tjednima”, priopćeno je 5. svibnja. Banka je najavila prodaju 11. travnja, dodajući da će otpisati 3,1 milijardu eura (3,2 milijarde dolara), što uključuje pad od 2 milijarde eura na knjigovodstvenu vrijednost Rosbanke, a ostatak je povezan s ukidanjem rezervi za konverziju rublja.

Električne komponente i oprema

Schneider Electric

Francuski proizvođač električne opreme prodat će svoje poslovanje u Rusiji i Bjelorusiji lokalnoj upravi, objavila je tvrtka 27. travnja, dok je potpisala pismo namjere s određenim kupcima. Otpisat će do 300 milijuna eura (312 milijuna dolara) neto knjigovodstvene vrijednosti i izvršiti negotovinsko storniranje prevođenja valute procijenjeno na 120 milijuna eura.

Energija

Shell

Britanski energetski i petrokemijski div prodat će svoje rusko maloprodajno poslovanje i maziva ruskom Lukoilu, objavile su tvrtke 12. svibnja. Ugovor uključuje 411 maloprodajnih stanica i tvornicu za miješanje maziva Torzhok. Shell nije želio komentirati vrijednost posla.

Hrana i piće

Ab InBev

Belgijska pivovara je 22. travnja rekla da će prodati svoj nekontrolni udio u svom ruskom zajedničkom pothvatu AB InBev Efes. Prodaja će rezultirati troškom umanjenja vrijednosti od 1,1 milijarde dolara u prvom tromjesečju. Zajedničko poduzeće ima 11 pivovara u Rusiji i tri u Ukrajini.

Fazer

Finska tvrtka za pekare i usluge prehrane priopćila je 29. travnja da je pristala prodati svoju rusku jedinicu moskovskom Kolomenskom pekarskom i slastičarskom holdingu. Fazer nije otkrio vrijednost transakcije.

Paulig

Finska tvrtka za hranu i piće u privatnom vlasništvu izjavila je 5. svibnja da je prodala svoje poslovanje u Rusiji privatnom indijskom investitoru Vikasu Soiju, nakon što su je ruske vlasti spomenule kao primjer strane tvrtke koja bi mogla biti nacionalizirana. Rečeno je da prodaja uključuje jedinicu Paulig Rus LLC i Paulig’s Operations, kao i pržionicu kave u Tveru, ali ne i marku Paulig, koja će se u Rusiji postupno ukidati tijekom sljedećih mjeseci.

Raisio Group

Finska tvrtka za preradu hrane priopćila je 29. travnja da je pristala prodati svoje poslovanje u Rusiji tvrtki Copacker Agro Ltd za oko 1,5 milijuna eura (1,6 milijuna dolara). Kao rezultat prodaje, Raisio je rekao da će priznati procijenjeni gubitak od umanjenja vrijednosti od 2,9 milijuna eura u svojoj dobiti u prvom tromjesečju prije kamata i poreza.

Valio

Finski proizvođač mliječnih proizvoda prodao je svoje rusko poslovanje GK Velkomu, objavila je tvrtka 26. travnja, nakon ranije prijetnje ruskih vlasti da će nacionalizirati poslovanje te tvrtke. Valio je naveo da će transakcija odmah stupiti na snagu, ali nije dao komentirao financijsku vrijednost dogovora.

Rudarstvo

Amur Minerals Corp

Ruska rudarska tvrtka uvrštena u Londonsku burzu objavila je 9. svibnja da je predložila prodaju svog glavnog projekta Kun-Manie (rudnik na istoku Rusije op.a.) za 105 milijuna dolara i pristala prenijeti u korist kupca sve zajmove koje Kun-Manie duguje Amuru u iznosu od 30 milijuna dolara.

Kinross Gold

Kinross Gold Corp prodaje svoju rusku imovinu grupi tvrtki Highland Gold Mining za ukupno 680 milijuna dolara u gotovini, objavili su 5. travnja iz kanadske tvrtke za vađenje zlata, gotovo mjesec dana nakon što je obustavljeno poslovanje u Rusiji.

Restorani i maloprodaja

Mcdonald’s 

Lanac restorana sa sjedištem u SAD-u izjavio je 16. svibnja da će prodati svoje poslovanje u Rusiji nakon više od 30 godina poslovanja u zemlji. Tvrtka očekuje da će zabilježiti uglavnom negotovinski trošak od oko 1,2 do 1,4 milijarde dolara.

Drugi

Authentic Brands Group

Rusko poslovanje Reebooka u vlasništvu Authentic Brands grupe preuzela je turska maloprodaja FLO, izvijestio je 16. svibnja dnevnik Kommersant. Analitičari Kommersant-a rekli su da bi posao mogao biti vrijedan 1,5 milijardi rubalja (24,26 milijuna dolara).

Brunel International

Nizozemska tvrtka za zapošljavanje u procesu je prodaje aktivnosti u Rusiji lokalnoj upravi, rekla je 29. travnja, dodajući da je njena neto investicija u zemlji na kraju ožujka iznosila 14 milijuna eura (14,6 milijuna dolara).

Flugger Group

Danski proizvođač boja rekao je 8. travnja da je pokrenuo prodaju svojih ruskih i bjeloruskih tvrtki, uz otpis od 115 milijuna danskih kruna (16,1 milijun dolara).

Imperial Brands

Britanska duhanska grupa najavila je 20. travnja, nakon razgovora s neidentificiranom trećom stranom u ožujku, prijenos svog ruskog poslovanja na ulagače sa sjedištem u Rusiji.

Maersk

Danska brodarska kompanija objavila je 4. svibnja da je pronašla moguće kupce za svoj udio od 30,75% u Global Ports Investments, tvrtki koja upravlja lukama u Rusiji.

Stora Enso

Finska šumarska tvrtka završila je izlazak iz Rusije prodajom tri tvornice valovitog pakiranja lokalnoj upravi, priopćeno je 16. svibnja. Krajem travnja Stora je priopćila da je lokalnoj upravi pristala prodati svoje dvije pilane i njihove šumske djelatnosti u Rusiji, zbog čega je zabilježila gubitak od 130 milijuna eura (136 milijuna dolara).

YIT

Finski građevinar potpisao je ugovor s Etalon Group PLC o prodaji svojih operacija u Rusiji za oko 50 milijuna eura (52 milijuna dolara). Kao rezultat prodaje, YIT je objavio da će u prvom tromjesečju uknjižiti umanjenje vrijednosti od oko 150 milijuna eura.

 

„Veliko pospremanje“: Lukoil preuzima Shell-ovu golemu rusku mrežu benzinskih postaja

Komentari

komentar

You may also like