Medij: U farsi globalizacije, Europa igra ulogu žrtvenog jarca

U kontekstu aktualnih globalnih geopolitičkih previranja i napetosti, EU se sve više pokazuje kao „najslabija karika“, nesposobna rješavati i svoje ključne unutarnje probleme a kamoli jačati utjecaj na međunarodnoj političkoj pozornici. Na ovu aktualnu temu, koja sve više dominira svjetskim analitičkim i medijskim prostorom, donosima dijelove vrlo zanimljivog teksta utjecajnog francuskog medija Le Figaro o razlozima europskog kraha, pada prestiža Zapada i uspona kineske moći, kroz razgovor s francuskim doktorom suvremene povijesti i profesorom geopolitike, Alexandre Del Valle-om. 

Alexandre del Valle kaže kako su nakon hladnog rata SAD smatrale da je raspad Sovjetskog Saveza učvrstio pobjedu njegove anglosaksonske globalizacije (“McWorld”), njenog međunarodnog poretka i političkog modela. Zlouporabili su, kaže dalje, svoju moć, prekršili sporazum s Rusijom o neširenju NATO-a na istok i destabilizirali Balkan. Preokrenuli su Ukrajinu i Gruziju naglavačke uz pomoć takozvanih baršunastih revolucija, a nakon toga su 2003. godine napravili pustoš u Iraku. Podcijenili su rastuću moć Kine i precijenili svoje univerzalne vrijednosti, koje su u stvarnosti samo paravan za njihov imperijalizam, navodi utjecajni francuski geopolitičar i istraživač u Centru za političke i vanjske poslove.

Na pitanje, je li Zapad najveći gubitnik globalizacije, odgovara kako se nova globalizacija, kojom dominiraju Kina i Azija, okrenula protiv svojih anglosaksonskih tvoraca i da nekadašnje globalističko štivo više nije uvjerljivo za nacionalno-maoističku Kinu, niti za nacionalno-pravoslavnu Rusiju ili nacional-islamističku Tursku.

„Desuverena Europa ili “neidentificirani geopolitički objekt”, koji vjeruje u antiidentifikacijsko tumačenje globalizacije, pretvara se u svjetskog žrtvenog ovna, dobrovoljnog žrtvenog jarca. Jer globalizacija je arena hiperkonkurencije sila, od kojih najjači vješto izlaze iz najtežih situacija“, tvrdi francuski povjesničar i geopolitičar.

Na upit, ako Zapad izgubi, tko pobjeđuje, sugovornik francuskog medija daje nedvosmislen odgovor.

Pobjeđuje Kina! Ona koja, kako navodi, krši pravila WTO-a, krade zapadne tehnologije i koristi revanšizam svog ruskog saveznika. Kina i Azija imaju za cilj globalizaciju bez zapadne ideologije i zapadnih vrijednosti.





Zanimljiv je i odgovor Alexandre Del Valle-a na pitanje je li moguć novi rat, s obzirom da su ratovi i ranije i počimali na Zapadu. Tako kaže slijedeće: „Rat protiv Zapada i na Zapadu je već počeo. Ali ne vodi ga Rusija, nego islamisti. A građanski rat u Ukrajini stvara opasnost od sukoba između NATO-a i Rusije. Vjerojatno je i ponavljanje međudržavnih “sukoba visokog intenziteta”, kako je rekao načelnik Glavnog stožera francuskih oružanih snaga Thierry Burkhard. Erdoganova Turska prijeti dvjema državama članicama EU – Cipru i Grčkoj“, kao i francuskim nacionalnim interesima.

Francuski geopolitičar kaže kako Europa ima samo dva strateška rješenja za svoj opstanak: ili će ponovno postati Europa suverenih nacija, za što se zalagao general de Gaulle (Foucherov plan), ili će Europa postati prava suverena sila. Ali u oba slučaja poveznica bi trebao biti europski identitet, a upravo ga EU niječe! „Trenutačno je proširena Europska unija, desuvereno područje slobodne trgovine, “namjerna impotencija”, svojevrsni multikulturološki laboratorij u kojem Europu proždiru grabežljivci“.

Zanimljivo je i njegovo mišljenje o aktualnoj globalnoj „zelenoj politici“. U tom kontekstu upozorava kako upravo njome Kina želi osvojiti svjetsko tržište. Tako naglašava kako je Kina prvi proizvođač obnovljive energije u svijetu, s dvostruko većim kapacitetom od svih zemalja zajedno, a da je njezin solarni niz pet puta veći nego u Sjedinjenim Državama. Europa blijedi u odnosu na Kinu u smislu energije vjetra i visoke mobilnosti.





Xi Jinpingova antidemokratska Kina više se ne boji zapadnih zemalja, a Bidenove transnacionalne korporacije nisu zainteresirane za premještanje proizvodnje bilo gdje niti za novu industrijalizaciju Zapada. Za kineskog čelnika, navodi dalje francuski geopolitičar, činjenica da Kina ima monopol u preradi 90% rijetkih zemljinih elemenata potrebnih za digitalnu ekonomiju, omogućuje “aneksiju” Tajvana bez objave rata Sjedinjenim Državama, a upravo je Tajvan svjetski lider u poluvodičima.

Zanimljiva je i njegova opservacija o prijetnji svijetu od strane islamističke ideologije, za što kaže kako se „pod krinkom religije širi ideološki fanatizam“. To se zlo ne smije obuzdavati bombardiranjem stanovništva u Afganistanu, Iraku, Libiji ili Maliju, kaže on, jer će nas zbog toga još više mrziti, već se mora nametnuti „zabranu subverzivnim islamističkim snagama koje potiču naše muslimanske sunarodnjake na formiranje protu-zajednice  neprijateljske prema “nevjerničkim” zemljama domaćinima“. Zato je „nužna žurna potreba za kontrolom migracijskih tokova, za stvaranjem vlastitog islama u Francuskoj, koji bi bio oslobođen šerijatskih pravila“. Trebamo se vratiti starom domoljublju, zaključuje Alexandre Del Valle.

Napominjemo kako ćemo danas objaviti veliku analizu urednika Geopolitika News-a Zorana Metera, koja se djelomično podudara s ovdje navedenim stavovima francuskog geopolitičara. Meter, kao veliki poznavatelj ruske politike i društva, govori o potpunom razlazu Rusije i Zapada, suprotno trenutačno aktualnim temama o navodno mogućoj pomirbi Zapada i Rusije kako bi se SAD mogle u miru obračunati s Kinom (te se teze sada provlače i kroz hrvatske medije). Pri tom ukazuje na najnovije dramatične riječi Vladimira Putina s valdajske konferencije, koje uspoređuje s njegovim čuvenim minhenskim govorom, i koje, prema Meteru, predstavljaju Putinovo vlastito i definitivno „rezanje“ Rusije od Zapada. Ova analiza, s Meterovim potpuno novim tezama kojih još nema u analitičkim krugovima, nedvojbeno će potaknuti na rasprave i polemike. Zato je i više nego vrijedi pročitati.

 

 

Komentari

komentar

You may also like