Medij: u SAD-u kupuju bunkere sudnjeg dana i oružje, u pripremi za građanski rat

Zanimljiv tekst objavio je britanski medij The Guardian, preciznije, njegova kolumnistica Arwa Mahdawi.

Odnosi se na sve veće probleme s kojima se suočava Velika Britanija, Sjedinjene Države ali i čitavi svijet u kontekstu sve težeg ekonomskog stanja, visoke inflacije, energetske i sigurnosne krize.

Više od 80% zemalja bilježi inflaciju veću od 6%, što dovodi do neviđenog porasta građanskih nemira diljem svijeta, prema analizi koju je prošli tjedan objavila britanska konzultantska tvrtka za rizike, navodi autorica teksta. Od 198 zemalja, njih 101, uključujući UK, sada ima povećan rizik od sukoba i nestabilnosti. “Govorimo o brojnim bačvama baruta diljem svijeta koje jednostavno čekaju da se ta iskra zapali”, rekao je Guardianu jedan od analitičara tvrtke. “Ne znamo gdje će ta iskra prvo doći.”

Međutim, u tekstu se, u tom kontekstu, ipak naglašavaju Sjedinjene Države, gdje, što je donedavno bilo nezamislivo, više od 40% Amerikanaca smatra da je građanski rat barem donekle vjerojatan u slijedećem desetljeću. O građanskom se ratu sada otvoreno raspravlja i u različitim emisijama na kablovskoj televiziji. Na jednoj od njih prenijet je dio govora republikanskog senatora Lindsey Grahama koji je nedavno izjavio „da će biti nereda na ulici“ ako se Donalda Trumpa bude kazneno gonilo zbog lošeg rukovanja tajnim podacima.

Međutim, u SAD-u postoji još jedan problem osim straha od građanskog rata, navodi The Guardian. Radi se o intenziviranoj kupnju tj. „grabežu bunkera sudnjeg dana“, od strane 1% američkih građana (onih najbogatijih). Bunkeri su, naravno, luksuzno opremljeni. „Misle li milijarderi uistinu da će moći preživjeti kolaps društva uz podzemni bazen?“, pita se s pravom autorica teksta.

U međuvremenu ostatak Amerikanaca mahnito kupuje oružje i streljivo. U tekstu se, tako, navodi, kako je prodaja vatrenog oružja naglo porasla od doba pandemije, te da su „Amerikanci samo prošle godine kupili gotovo 20 milijuna komada oružja“, što je „nevjerojatno alarmantno“.





 

Komentari

komentar





You may also like