Medij: UK pod Sunakom konačno zauzima realan stav prema EU

Paul Taylor je za europsku verziju portala Politico napisao analizu o novoj politici Londona prema Bruxellesu. Piše kako nakon šest godina kaosa oko izlaska UK iz Europske unije, postoje znakovi da London konačno počinje pokazivati zdrav razuma u svom pristupu. U svojim prvim tjednima na dužnosti, premijer Rishi Sunak (koji je i sam zagovornik Brexita), poslao je jasne signale da želi konstruktivniji odnos s Bruxellesom i Parizom, te da želi izbjeći trgovački rat s najvećim britanskim gospodarskim partnerom.

Iz britanske politike je povučena nacionalistička bombastičnost bivšeg premijera Borisa Johnsona. Sunka također čista pustoš koju je izazvala zadnja premijerka Liz Truss srušivši gospodarstvo u potrazi za dividendom od Brexita. Umjesto toga, Sunak traži praktična rješenja za nagomilane probleme.

Ova promjena gledišta možda je djelomično posljedica spoznaje da Europa treba ostati ujedinjena pred prijetnjom njezinoj zajedničkoj sigurnosti nakon sukoba s Rusijom. Ipak, ni okretanje protiv zajedničkog “neprijatelja” nije spriječilo Johnsona da se hvali kako je izlazak iz EU-a navodno oslobodio Ujedinjeno Kraljevstvo da može više podržavati Ukrajinu nego što to čine Francuska ili Njemačka.

Pomak u politici može biti i rezultat teških ekonomskih poteškoća u kojima se UK nalazi nakon propasti Trussinog kratkotrajnog eksperimenta za deregulirani “Singapur na Temzi” s niskim porezima. Ili je, možda, tvrda pozicija njemačkog kancelara Olafa Scholza o bilo kakvom sporazumu EU-a s UK-om imala otrežnjujući učinak. Dogodila je i promjena u britanskom javnom mnijenju. Britanci sada misli da je napuštanje bloka bila pogreška (56%), njih 32% misli da su trebali napustiti EU, dok ostatak ne zna.

U samo tri tjedna, Sunak je potpisao obrambenu inicijativu EU-a kako bi se olakšalo premještanje oružanih snaga po kontinentu, djelovao je na poboljšanju odnosa Londona s Irskom i stvorio politički prostor za mogući kompromis oko problematičnog pitanja trgovine sa Sjevernom Irskom, koja je u lošim odnosima s Bruxellesom od izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Na njihovom prvom sastanku, Sunak je predsjedniku Sjedinjenih Država Joeu Bidenu rekao da želi postići sporazumno rješenje o Protokolu o Sjevernoj Irskoj do sljedećeg travnja – 25. godišnjice mirovnog sporazuma na Veliki petak. Dakle, stalni pritisak iz Washingtona se također počinje očitovati. Premijer je također nastojao otopiti zaleđene odnose s Francuskom, sklopivši sporazum s Parizom kojima bi trebali onemogućiti prelazak migranata koji malim čamcima prelaze kanal La Manche iz sjeverne Francuske. Jedine dvije europske nuklearne sile pristale su početkom sljedeće godine održati svoj prvi bilateralni samit od 2018., s fokusom na jačanje obrambene suradnje.

Nakon što je rekla da “porota još nije odlučila” o tome je li Macron prijatelj ili neprijatelj Ujedinjenog Kraljevstva, Truss je ipak već poduzela simboličan prvi korak prema pomirenju pristajući prisustvovati prvom sastanku Europske političke zajednice prošlog mjeseca. Macron je organizirao geopolitičko grupiranje kako bi okupio cijelu europsku obitelj – osim Rusije i Bjelorusije. Također, bujica retorike konzervativnih britanskih ministara koja napadaju Europu gotovo je presušila – barem za sada. Iznenada je lijepo postupanje prema susjedima ponovno u modi. Predstavnik Sjeverne Irske Steve Baker, nekoć najtvrđi među tvrdolinijašima Brexita, bio je jedan od najupečatljivijih signala pomirenja: “U svojoj vlastitoj odlučnosti i borbi za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije prepoznajem da sam izazvao mnogo neugodnosti, boli i poteškoća”, rekao je nedavno za irski radio RTE. “Neki od naših postupaka nisu baš poštovali legitimne interese Irske. I želim to ispraviti”, tvrdio je.





U međuvremenu, Sunak navodno razmatra smanjenje prioriteta zakona svrgnutog ideologa Brexita Jacoba Rees-Mogga o reviziji, reformi ili automatskom ukidanju nekih od 2400 zadržanih zakona, standarda i propisa EU-a do kraja 2023. Riječ je o golemom birokratskom poslu. Čini se da premijer sada prihvaća molbe poslovnih subjekata da reviziji da mnogo više vremena i izbjegne regulatorni vakuum. Naglo ukidanje pravila EU-a neizbježno bi izazvalo nove trgovinske napetosti s Bruxellesom.

No, prošlog tjedna je Sunak morao demantirati izvješća da su visoki vladini predstavnici razmatrali odnos s EU-om u švicarskom stilu kako bi se osigurala trgovina bez trvenja. Obećao je da neće biti usklađivanja s pravilima EU-a dok god je on premijer.

Uništavanje iluzije o dereguliranom fiskalnom raju potaknutom zaduživanjem bez novih prihoda imalo je otrežnjujući učinak na Ujedinjeno Kraljevstvo – ponudivši Sunaku političku priliku da počne popravljati veze s EU-om. Uostalom, Konzervativna stranka si ne može priuštiti pad još jednog premijera nakon Therese May, Johnsona i Truss. No, osim pomirljivog tona, pravi test tek dolazi za novog premijera. Sunak će se morati suočiti s tvrdolinijaškom protestantskom Demokratskom unionističkom strankom (DUP) kako bi progurao bilo kakav kompromis s EU-om o Protokolu o Sjevernoj Irskoj. Budući da Sjeverna Irska ostaje dio jedinstvenog tržišta EU-a prema sporazumu o povlačenju, svaki takav dogovor mora uključivati ​​određene carinske provjere u Sjevernoj Irskoj robe koja stiže iz Velike Britanije. To također mora uključivati pristanak Suda Europske unije kao krajnjeg arbitra prava EU-a. Teško će biti pridobiti DUP za takve odluke. Ipak, osiguravanje takvog sporazuma barem bi otvorilo vrata mirnijem, kooperativnijem i održivijem odnosu između Londona i Bruxellesa. To bi mogla biti Sunakova ostavština.





Komentari

komentar

You may also like