Medij: Ukrajina priprema protuofenzivu prije nego Rusija formalizira aneksije teritorija

Dio ukrajinskih snaga umornih od bitke uživali su samo kratko razdoblje u relativnoj sigurnosti zapadne Ukrajine prije nego što su prošlog tjedana dobili “iznenadnu naredbu da se krene”, vjerojatno uoči velike protuofenzive, slikovito izvještava Washington Examiner.

“Stigli su samo 10 dana prije toga s istočnog fronta na zapad”, rekao je visoki europski dužnosnik upoznat s njihovim premještanjem. “Dakle, obično tim dečkima date više vremena, u mirnijoj regiji… ali oni su dobili iznenadnu naredbu da krenu i, naravno, nisu nam rekli u kojem smjeru će ići. Dakle, zanimljivo je. Nešto će se sigurno dogoditi”.

Dolazak haubica i zapadnih raketnih sustava omogućio je Ukrajini da počne preokretati ploču prema ruskim snagama koje su bile topnički nadmoćne u Donbasu. “Što više gubitaka pretrpe okupatori, to ćemo prije moći osloboditi našu zemlju i jamčiti sigurnost Ukrajine”, rekao je Zelenski u srijedu. “O tome bi trebali razmišljati svi koji brane našu državu i pomažu Ukrajini: kako nanijeti najveću moguću štetu okupatorima tako da se vrijeme rata skraćuje”.

Pregovori o prekidu vatre između dviju strana zapeli su prije nekoliko mjeseci unatoč europskoj inicijativi za postizanje kompromisa. Njihove su prijedloge odbili Ukrajinci jer ne žele “prešutno pristajanje na rusko otimanje njihova teritorija”.

Ukrajinski dužnosnici su u utrci za vraćanjem dijela teritorija prije zime, kada bi se zapadna Europa mogla suočiti s hladnom istinom o spremnosti Kremlja da nastavi isporuke plina. “Sve u svijetu se brzo mijenja i svaka od zemalja ima svoje unutarnje probleme”, rekao je Andrij Jermak, jedan od glavnih savjetnika Zelenskog, za ukrajinske medije ovaj tjedan i dodao: “Želimo poduzeti maksimalne mjere da se aktivni dio rata završi do kraja jeseni”

Ruski dužnosnici, u međuvremenu, rade na konsolidaciji svojih teritorijalnih dobitaka planiranjem referenduma u Hersonu i Zaporožju, kao i na teritorijima Donbasa. Rusi se nadaju da će taj korak učiniti sljedeći mjesec.





“Ukrajinci ne žele da Rusi organiziraju te lažne referendume koji bi mogli biti zakazani za 11. rujna”, tvrdi bivši američki veleposlanik u Ukrajini Bill Taylor. “Dakle, jedan od čimbenika koji utječu realizaciju referenduma bi bio ometanje ruskih planova napadom”. No, ključni čimbenik je ima li Ukrajina dovoljno visokokvalitetne vojne opreme potrebne za pokretanje protuofenzive. Zelenski i ukrajinski dužnosnici zatražili su desetke vođenih raketnih sustava poznatih kao HIMARS. “Dakle, naša je procjena zapravo da se Ukrajinci prilično dobro snalaze kada se uzme u obzir broj sustava koje su dobili”, rekao je u ponedjeljak podtajnik Ministarstva obrane Colin Kahl i dodao: “Trenutno je prioritet osigurati da Ukrajinci imaju streljiva da ih se zadrži u borbi.”

Zelenski je pozvao blok sjevernoeuropskih ministara obrane da osiguraju “maksimalnu količinu oružja i streljiva za obranu”, ali ukrajinski dužnosnici su signalizirali da će uskoro izvesti najbolji mogući protunapad s onim što raspolažu. “Kad ste u ratu, uvijek vam nedostaje, ali nemate luksuz čekati dok ne dobijete savršenu količinu i kombinaciju oružja”, rekao je visoki europski dužnosnik. Stoga bi nadolazeći sukob mogao testirati povjerenje Bidenovog tima u kvalitetu i učinkovitost američke pomoći Ukrajini. “Vidjet ćemo kada pokrenu ovu protuofenzivu”, rekao je Taylor, bivši američki veleposlanik.

Komentari

komentar





You may also like