Medij: Ukrajinski protunapad dovodi propagandiste Kremlja u pomutnju

Ukrajinske snage snimile su kako ponovno preuzimaju položaje duž granice s Rusijom – kao znak žurne evakuacije okupacijske vojske iz regije oko Harkova, drugog grada po veličini u zemlji, nakon zapanjujućeg protunapada Ukrajine prošlog tjedna, navodi medij POLITICO.

Nepobitni dokazi o neuspjehu ruske vojske stvaraju neviđenu pomutnju među moskovskim propagandistima koji odražavaju i oblikuju javno mišljenje, a istovremeno potiču euforiju u Ukrajini.

“Vrlo mnogo skeptika započelo je potpunu ponovnu procjenu — i uskoro će požuriti da nam budu prijatelji”, rekao je Aleksej Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Govoreći u emisiji uživo, bivši zastupnik Dume Boris Nadeždin rekao je da su ruskog predsjednika Vladimira Putina njegovi savjetnici zaveli da će Ukrajinu biti lako osvojiti i da će ruske trupe biti dočekane kao osloboditeljice, piše dalje POLITICO.

“Moramo shvatiti da je apsolutno nemoguće pobijediti Ukrajinu koristeći one resurse i metode kolonijalnog rata kojima Rusija pokušava voditi rat”, rekao je u Nadeždin, dodajući kako bi Rusija trebala započeti mirovne pregovore.

Međutim drugi zagovaraju još oštriji pristup Ukrajini.





Tako je zastupnik Državne dume Sergej Mironov nazvao vladu u Kijevu “nacističkim režimom” i kazao kako “mora biti uništena”, piše POLITICO.

Margarita Simonjan, glavna urednica televizije RT na engleskom jeziku, koja je pod sankcijama EU-a, pozvala je ruske snage da napadnu ukrajinsku civilnu infrastrukturu — nešto što je ratni zločin, navodi dalje isti medij.

“Tamo su nuklearne elektrane, puno infrastrukture koja se može onesposobiti… vrlo brzo i lako, i na dugo vrijeme”, kazala je Simonjan u emisiji u nedjelju navečer. “Ljudi me pitaju zašto to ne radimo? Nemam odgovor. Možda je sada vrijeme da to učinite?”





Isti medij pritom podsjeća na udare ruskih snaga koji su doveli do nestanka struje Harkov i regije Poltava, Sumy i Dnipropetrovsk.

„Ali ruska odmazda ne usporava ukrajinsku vojsku, koja je u ponedjeljak nastavila napredovati protiv Rusa, dok su društveni mediji bili prepuni filmova ukrajinskih trupa kako odnose goleme količine napuštenog streljiva, tenkova i oružja“, navodi dalje POLITICO.

Tijekom vikenda, Rusi su se povukli iz većeg dijela regije Harkov, a ukrajinske snage došle su do granice s Rusijom. Iako Rusi pokušavaju formirati novu obrambenu liniju duž rijeke Oskil na istoku regije, postoje  izvještaji  da je ukrajinska vojska već probila i nju, piše isti medij. 

Ukrajinsko Ministarstvo obrane također je priopćilo  da su četiri sela ponovno zauzeta u blizini Hersona na jugu zemlje.

Visoki ukrajinski državni službenik Oleksij Arestovič kazao je da se “faza proboja, brzog napredovanja, tsunamija” zamjenjuje “fazom konsolidacije rezultata kao i borbi za najkorisnije granice – kao odskočne daske za iduće skokove”.

Pri tom je kazao kako bi ruski napad na civilne ciljeve samo donio više pomoći od ukrajinskih saveznika i “ubrzao pad Putinovog režima”.

Komentari

komentar

You may also like