Medij: Uz ovolike gubitke, koliko dugo Ukrajina može izdržati borbu?

Čim su završili sa pokopom pukovnika veterana ubijenog u ruskom granatiranju, radnici groblja pripremili su sljedeću rupu. Neizbježno, s obzirom na to koliko brzo smrt dohvati ukrajinske vojnike na prvim crtama bojišnice, prazan grob neće dugo ostati takav, piše France Presse, čiji tekst prenosimo.

Pukovnik Oleksandr Makhachek iza sebe je ostavio udovicu Elenu i njihove kćeri Olenu i Myroslavu-Oleksandru. U prvih 100 dana rata, njegov je grob bio 40. iskopan na vojnom groblju u Žitomiru, 140 kilometara zapadno od glavnog grada Kijeva. Ubijen je 30. svibnja u regiji Lugansk na istoku Ukrajine gdje bijesne borbe. U blizini, obavijest o pokopu na također svježe iskopanom grobu Vjačeslava Dvornitskog kaže da je umro 27. svibnja. U drugim grobovima također su prikazani vojnici ubijeni u nekoliko dana jedan od drugog – 10., 9., 7. i 5. svibnja. A ovo je samo jedno groblje, u samo jednom od ukrajinskih gradova, mjesta i sela gdje polažu vojnike.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ovog tjedna da Ukrajina sada dnevno u borbama gubi 60 do 100 vojnika. Usporedbe radi, 1968. godine, tijekom najsmrtonosnije godine za američke snage u Vijetnamskom ratu, u prosjeku je umiralo ‘samo’ 50 američkih vojnika.

Među suborcima koji su odali počast 49-godišnjem Makhacheku na njegovom sprovodu u petak bio je i general Viktor Muženko, načelnik Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga do 2019. Upozorio je da bi se gubici mogli pogoršati. “Ovo je jedan od kritičnih trenutaka u ratu, ali to nije vrhunac”, rekao je Muženko za Associated Press. “Ovo je najznačajniji sukob u Europi od Drugog svjetskog rata. To objašnjava zašto su gubici tako veliki. Kako bi smanjila gubitke, Ukrajini je sada potrebno moćno oružje koje odgovara ili čak nadmašuje rusko oružje. To bi Ukrajini omogućilo da odgovori istom mjerom”, zaključio je.

Koncentracije ruskog topništva uzrokuju mnoge žrtve u istočnim regijama na koje se Moskva usredotočila otkako invazijom pokrenutom 24. veljače nije uspjela zauzeti Kijev. Umirovljeni general-pukovnik Ben Hodges, bivši zapovjednik snaga američke vojske u Europi, opisao je rusku strategiju kao “srednjovjekovni pristup iscrpljivanju” i rekao da dok Ukrajina ne dobije obećane isporuke američkog, britanskog i drugog oružja za uništavanje i ometanje ruskog topništva, “ovakve vrste žrtava će se nastaviti.” “Ovo je bojno polje mnogo smrtonosnije od onoga na što smo svi navikli tijekom 20 godina Iraka i Afganistana, gdje nismo imali ovakve brojke”, rekao je u telefonskom intervjuu za AP. “Ta razina iscrpljenosti uključivala bi vođe i narednike”, dodao je. “Oni su najveći teret žrtava jer su izloženiji, stalno se kreću pokušavajući nešto učiniti.”

Makhachek, vojni inženjer, predvodio je odred koji je postavljao minska polja i drugu obranu, rekao je pukovnik Ruslan Shutov, koji je prisustvovao sprovodu čovjeka kojem je bio prijatelj više od 30 godina. “Kada je počelo granatiranje, on i grupa sakrili su se u sklonište. U njegovoj je grupi bilo četvero ljudi, a on im je rekao da se sakriju u zemunicu. On se sakrio u drugu. Nažalost, topnička granata je pogodila zemunicu u kojoj se skrivao.”





Ukrajina je prije rata imala oko 250 000 muškaraca i žena u uniformama, a bila je u procesu dodavanja još 100 000. Vlada nije rekla koliko ih je poginulo u više od 14 tjedana borbi. Nitko zapravo ne zna broj ukrajinskih civila koji su ubijeni ili koliko je boraca poginulo s obje strane. Tvrdnje vladinih dužnosnika o žrtvama – koji ponekad mogu preuveličati ili umanjiti svoje brojke iz razloga odnosa s javnošću – gotovo je nemoguće provjeriti.

Zapadni analitičari procjenjuju daleko veće ruske vojne žrtve, u tisućama. Ipak, kako se gubici Ukrajine povećavaju, sumorna matematika rata zahtijeva da se pronađu zamjene. S 43 milijuna stanovnika, Ukrajina ima radnu snagu. “Problem je novačenje, obuka i dovođenje vojnika na prvu crtu”, rekao je umirovljeni američki marinac pukovnik Mark Cancian, viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu. “Ako rat sada prelazi u dugoročnu borbu za iscrpljivanje, onda morate izgraditi sustave da biste dobili zamjene”, rekao je. “Ovo je težak trenutak za svaku vojsku u borbi.”

Muženko, ukrajinski general, rekao je da će predsjednikovo priznanje velikih žrtava dodatno potaknuti ukrajinski moral i da će više zapadnog oružja pomoći preokrenuti stvar.





Komentari

komentar

You may also like