Medij: Vojne napetosti u Crnom moru postale rutina

O rastućim tenzijama između Rusije i Ukrajine u Crnom moru, kao i sve češćem izvođenju vojnih vježbi u kojima sudjeluju i snage NATO saveza, piše Mark Episkopos u autorskom članku objavljenom 23. rujna u specijaliziranom američkom mediju The National Interest. 

On upozorava kako ruska mornarica održava velike vježbe u Crnom moru usred sve veće vojne napetosti s Ukrajinom.

Navodi, pozivajući se na izjavu medijske službe ruske Crnomorske flote, kako u vježbama sudjeluje 20-ak ruskih vojnih brodova iz sastava navedene flote, stacioniranih u pomorskim bazama u Sevastopolju i Novorosijsku. Vježbe će uključivati i raketna i topnička gađanja, kao i protumjere protiv hipotetičkog zračnog napada. Navodi se kako su “ratni brodovi raspoređeni na pomorskim poligonima za obuku u skladu s planom mjera borbene obuke Crnomorske flote za 2021. godinu”.

Ova ruska vojna vježba dolazi nakon rastućih vojnih tenzija između Rusije i Ukrajine. Kijev od 22. do 30. rujna održava vlastitu grupu opsežnih vojnih vježbi, nazvanih Zajednički napori 2021. godine, a provodit će se na poligonima diljem zemlje, kao i na Crnom i Azovskom moru. Vježbe su djelomično namijenjene kao odgovor na masovne  vježbe Zapad 2021 koje su Rusija i Bjelorusija zajedno organizirale ranije ovog mjeseca, objavili su visoki ukrajinski vojni dužnosnici, a prenosi NI.

Vojne napetosti u Crnom moru postale su rutina nakon revolucije u Ukrajini 2014. godine i kasnije aneksije Krima od strane Rusije, koje su donijele kaskadu zračnih presretanja, značajnih vojnih vježbi i sve rizičnijih pomorskih sukoba između ruskih i NATO snaga, navodi Episkopos. Proljetos su Rusija i Velika Britanija bile gotovo uvučene u  aktivan pomorski sukob kada su brodovi ruske obalne straže navodno ispalili hice upozorenja, a zrakoplov bacio bombe na put britanskog razarača tipa HMS Defender s ciljem njegovog protjerivanja iz ruskih teritorijalnih voda u blizini krimske obale (Zapad ne priznaje aneksiju Krima, op.GN.). Ruska flota je u travnju održala veliku vježbu gađanja u Crnom moru, namećući ono što predstavlja zabranu tranzita na dio akvatorija oko Krima, u svrhu sigurnog izvođenja vježbi. Te su se vježbe poklopile s najavom američke mornarice da je razarač američke vojske USS Hamilton ušao u Crno more “kako bi podržao saveznike i partnere NATO-a”, navodi se u tekstu.

Rusija je posljednjih godina postojano gradila brodove za Crnomorsku flotu, dodajući joj tri modernizirane korvete s vođenim projektilima klase Admiral Grigorović, a flota posjeduje i veliku krstaricu „Moskva“ s vođenim projektilima, kao i niz moderniziranih dizel-električnih podmornica „Kilo“ projekta 636.3. Također je i sam Krimski poluotok ojačan, kako se navodi u tekstu, zastrašujućim arsenalom ešalonirane protuzračne i proturaketne obrane, pridonoseći rastućoj ruskoj mreži protiv pristupa, poricanja suvereniteta tog područja u crnomorskoj regiji. Krim je također postao ključni dio ruske domaće obrambene industrije, a brodogradilište u Kerču izgradilo je 2020.g. dvije raketne korvete – Ciklon i Askold – obje iz nove klase Karakurt, zaključuje NI.
Komentari

komentar

You may also like