Medij: „Yankee“ kasne – Kinezi u strastvenoj aferi s Rusima

Jučer smo izvijestili o sastanku ruskog ministra obrane Sergeja Šojgu i njegovog kineskog kolege Wei Fenghea, gdje je prvi upozorio na razvoj američke strategije nuklearnog napada na Rusiju, podsjećajući na nedavne američke vojne vježbe Global Thunder i navodno uvježbavanje američkog istovremenog nuklearnog udara na Rusiju iz dva smjera – zapadnog i istočnog (pogledaj poveznicu ovdje).

Ono što jučer nismo objavili bile su riječi kineskog ministra obrane, u kojima on oštro osuđuje, kako je kazao, licemjerje američke demokracije i poteze te zemlje prema Kini i Rusiji, ali i ukazao na „neraskidive“ odnose Kine i Rusije koji su postali „viši i od savezničkih“.

Slučajno ili ne, na temu rusko-kineskih ali i američko-kineskih odnosa jučer se oglasio i ugledni hongkonški medij SCPM (kojeg kineska vlada smatra prozapadnim), koji piše kako Washington svojom glupom politikom sam gura Rusiju i Kinu u čvrst zagrljaj. Romansa između Moskve i Pekinga sve više jača, navodi se u tekstu, pri čemu nema mjesta za Ameriku, što je po nju vrlo opasno.

Autor teksta, Alex Lo, piše kako je Peking bio daleko manje neprijateljski raspoložen prema Amerikancima od Moskve, ali njih dvojicu je sam Washington nehotice bacio jedan drugome u po sebe opasan zagrljaj.

Kina i Rusija pišu jedna drugoj ljubavna pisma, kaže autor i navodi kako je Washington duboko zabrinut i da je možda baš zato Bidenova administracija nedavno malo popustila u svojoj antikineskoj retorici. Nikada ne biste trebali, stoji dalje u tekstu, voditi diplomatski rat na dva fronta, koji bi, kako upozoravaju neki zapadni analitičari, mogao eskalirati u vruće ratove za Tajvan i Ukrajinu u isto vrijeme.

U tekstu se podsjeća i na Putinovo upozorenje o tome da je beskorisno što “neke zapadne zemlje” pokušavaju zabiti klin između Rusije i Kine sada kada dvije zemlje snažno jačaju prijateljske veze.





Sjedinjene Države i neki od njihovih azijskih saveznika, poput Japana i Australije, zveckaju oko Tajvana. A SAD i NATO sada rade isto za Ukrajinu, navodi autor i kaže kako se čini da neki američki jastrebovi precjenjuju vanjskopolitičku moć i vojni potencijal svoje zemlje.

Podsjeća se i na nedavno izvješće utjecajnog washingtonskog think tanka, Atlantic Council, u kojem se navodi da će odvajanje Rusije i Kine biti kritično za budućnost. Američki državni tajnik Antony Blinken potaknuo je ideju da Bidenova administracija iskoristi “rastuću asimetriju” između Rusije i Kine, posebno rastuću ovisnost Moskve o Kini, kako bi stvorila nužni rascjep u njihovim odnosima.

Kina i Rusija nisu prirodni strastveni partneri ali ih Washington nepromišljeno gura prema takvom partnerstvu. Peking je daleko manje neprijateljski raspoložen prema Amerikancima od istaknutog bivšeg časnika KGB-a. Suprotno popularnim tezama zapadne, posebice američke propagande, Kina nije anektirala strane teritorije i ne ulaže napore da destabilizira stanje u susjednim zemljama, za razliku od SAD-a i Rusije, zaključuje se u tekstu.





SAD razradile scenarij uporabe nuklearnog oružja protiv Rusije

 

Komentari

komentar

You may also like