Medij: Zapad nije razumio Putina, a cijena toga je visoka

Usprkos svoj histeriji oko Rusije u posljednjih deset godina, vjerojatno je upravo nespremnost Zapada da istinski razumije Putina pomogla u stvaranju najopasnije verzije ovog čovjeka od svih mogućih, smatra CNN-ov kolumnist Luke McGhee čiji je tekst pod naslovom  “Kako je Zapad stvorio najopasniju verziju Putina” objavljen na web stranici tog medija.

On tvrdi kako Rusija postaje otvorenija i izravnija jer Kremlj postaje sve manje ovisan o zapadnom mišljenju i da više ne traži “zapadno odobrenje”.

Cijeli svijet već nekoliko tjedana promatra manifestacije povećanog samopouzdanja Rusije. U vrijeme kada cijene plina diljem Europe vrtoglavo rastu zbog pada opskrbe iz Rusije i kada Putin prekida ionako slabe diplomatske veze s NATO-om, vrijedno je ispitati kako su zapadni političari pogrešno protumačili Putinove postupke i koliko su podcijenili njegovu spremnost da uporabi sve oružje koje mu je na raspolaganju, navodi se u tekstu.

Dok Rusija ispunjava sve svoje ugovorne obveze za opskrbu europskih zemalja, analitičari kažu da je ona u stanju povećati izvoz kako bi Europa mogla obnoviti svoje zalihe uoči hladne zime ali da to ne čini.

Ruska strana postavlja pitanje: zašto bismo to trebali učiniti? Moskva još uvijek čeka da njemački regulator izda dozvolu za pokretanje kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2, navodi autor teksta, koji će omogućiti isporuku velikih količina prirodnog plina u Zapadnu Europu, navodi se dalje u tekstu.

Sveeuropska energetska kriza istaknula je vrlo moćan alat koji Rusiji daje polugu u njezinim odnosima s Europom. Nije tajna da mnoge europske zemlje, uključujući Njemačku, ovise o ruskom plinu. Nedavni deficit doveo je do svijesti o ne samo gospodarskim, nego i geopolitičkim rizicima ove ovisnosti, tvrdi autor.
Američki medij citira bivšeg zapovjednika estonske vojske maršala Riho Terracea, koji je usporedio Vladimira Putina s “uličnim borcem”:

“Zapad pokušava klizati po Rusiji, a Putin igra hokej .”

Međutim, mit koji je potaknut zbunjenošću i nedjelovanjem Zapada, mit o tome tko je Putin i što želi, u određenoj mjeri pomaže u stvaranju diva koji djeluje nekažnjeno kako bi raspirivao mit koji ga okružuje unutar Rusije, zaključuje McGree.

Unatoč svoj histeriji oko Rusije tijekom proteklog desetljeća, vjerojatno je upravo nespremnost Zapada da istinski razumije Putina pomogla u stvaranju najopasnije verzije ovog čovjeka od svih.

Međutim, nevoljkost Zapada da razumije Putina pomogla je u stvaranju najopasnije verzije čovjeka ikada moguće, zaključuje McGhee.

 
Komentari

komentar

You may also like