Mediji: Zapad zabrinut: Rusija i Kina izvode zajedničke vojne operacije protiv SAD-a

Kod analitičara je izraženo mišljenje kako je sve ovo „očita potvrda formiranja rusko-kineskog vojno-političkog saveza“

Ono od čega Zapad najviše strahuje, puno više od intenzivnog razvoja rusko-kineskih gospodarskih odnosa, čak i onih energetskih – je njihova vojna suradnja tj.  interoperabilnost. Čini se kako se upravo to počinje i ostvarivati, o čemu pišu pojedini zapadni i ruski mediji.

Vojske dviju zemalja počeli su praktične akcije u okviru zajedničkih operativno -strateških vježbi “Sibu/Interakcija – 2021”. U pozadini službenih izvješća vojnih ministarstava dviju zemalja, sve su alarmantnije izjave zapadnih analitičara kako “protivnici Sjedinjenih Država prakticiraju mogućnosti zajedničkih vojnih operacija”, čime se potvrđuje “formiranje rusko-kineskog vojno-političkog saveza”.

Prema navodima ruskog Istočnog vojnog okruga od srijede, 11. kolovoza, ruski i kineski vojnici počeli su uvježbavati zajedničke praktične akcije na poligonu kopnenih snaga Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLA) “Qingtongxia” (Ningxia Hui autonomna regija) u okviru zajedničke rusko-kineske operativno-strateške vježbe “Sibu/Interakcija-2021”. O tome izvješćuje Eadaily.

S ruske strane u vježbe su uključene su motorizirane streljačke postrojbe, lovci Su-30SM, snage protuzračne obrane, kao i časnici zapovjednih i nadzornih tijela.

“Posebnost ove vježbe je u tome što vojnici ruskog vojnog kontingenta svoje zadatke uvježbavaju na oklopnim vozilima kopnenih snaga PLA”, naglašava se u priopćenju.





Prije toga, u okviru priprema za zajedničku vježbu, vojnici dviju zemalja proveli su zajedničku obuku u upravljanju borbenim vozilima i tenkovima kopnenih snaga PLA i vršili topničku vatru na ciljeve koji su simulirali topnička oruđa i utvrđena vatrena mjesta neprijatelja.

Ukupan broj vojnika koji sudjeluju u zajedničkoj vježbi je više od 10 tisuća ljudi.

Zapadni mediji napominju kako je sudjelovanje Rusije u redovnim vojnim vježbama kineske vojske “alarmantno za analitičare” u Sjedinjenim Državama, jer smatraju da “ti protivnici Amerikanaca prakticiraju zajedničke operacije”.





“Ove se vježbe pomno promatraju na Zapadu, pokušavajući vidjeti znakove toga da ruske i kineske snage uče organiziranje interakcije i izvođenje zajedničkih operacija”, piše britanski Financial Times, fokusirajući se na elemente vježbi “pitanja ranog upozorenja, obavještajnog djelovanja, elektroničke borbe i zajedničkog djelovanja tijekom ofanzive”.

Britanski medij citira višeg suradnika moskovskog Centra za analizu strategija i tehnologija Mihaila Barabanova, koji je rekao kako je odluka Rusije da sudjeluje u tim vježbama “nesumnjivo korak prema produbljivanju interakcije i vojne suradnje”. Smatra kako se “čini da će se ta suradnja produbiti brže nego što se očekivalo, a u nju će biti uključeno sve više novih strategija obiju strana”.

“Moskva i Peking inzistiraju na tome da njihov odnos nije formalni vojni savez, ali analitičari vjeruju da vojske dviju zemalja mogu međusobno omogućiti pristup svojim elektroničkim komunikacijskim sustavima i formirati zajedničke zapovjedne strukture”, kaže se u članku Financial Timesa kojeg citira Eadaily.

Upravo o ovome, između ostalog, pisali smo u našoj nedavnoj analizi koju možete pogledati ovdje.

Također se komentira voditelja na Institutu za svemirska istraživanja kineskog zračno-svemirskog sektora, koji djeluje u sklopu Zrakoplovnog Sveučilišta uz potporu američkih zračnih i svemirskih snaga Rodericka Leeja:

“Pojavile su mi se sumnje kada oni (Rusija i Kina) kažu da ovo nije savez. Ako djeluju paralelno, razmjenjuju obavještajne podatke i dijele komunikacijske sustave, imat će određeni stupanj interoperabilnosti u slučaju sukoba ili krize.”

Skrenuo je pozornost na činjenicu kako će ruska vojska po prvi put moći koristiti oklopna vozila PLA.

“Pitanje je hoće li (Kinezi) Rusima omogućiti pristup informacijskim sustavima ovih strojeva”, ističe Lee. „Rusi bi mogli početi Kinezima davati pristup njihovim svemirskim sredstvima ili komunikacijskim sustavima. Imam osjećaj da se kreću u ovom smjeru. ”

Financial Times naglašava kako od 2012. godine Rusija i Kina redovito izvode zajedničke pomorske vježbe. PLA je od 2018. godine sudjelovala u tri godišnje strateške vježbe ruske vojske, koje su se odvijale u istočnim, središnjim i južnim dijelovima Rusije.

“Međutim, malo je vjerojatno da će PLA sudjelovati u velikim vojnim vježbama koje će se ove godine održati u zapadnoj Rusiji. Analitičari smatraju da Peking ne želi izazvati zabrinutost među zemljama NATO-a zbog vojne moći NR Kine”, navode zapadni analitičari.

Eadaily zaključuje, kako je kod analitičara izraženo mišljenje da je sve ovo „očita potvrda formiranja rusko-kineskog vojno-političkog saveza“.

Z. Meter: Uporno u samodestrukciju: zašto Washington ignorira snažni razvoj kinesko-ruskih odnosa

Komentari

komentar

You may also like