Medij: zašto je Biden morao ukinuti sankcije protiv „Sjevernog toka 2“

Odbijanje američkog predsjednika Joe Bidena za uvođenje sankcija plinovodu Sjeverni tok 2 posljedica je pitanja zaštite američkih tvrtki, objavio je američki medij Foreign Policy.

Prema navodima novinarke Elizabeth Browne, na sporazum o Sjevernom toku 2 između američkog čelnika Bidena i njemačke kancelarke Angele Merkel često se gleda kao da su se Washington i Berlin udružili kako bi ugodili Rusiji, ostavljajući Ukrajinu po strani.

“Ali postoji još jedan razlog koji je prisilio Bidena na to, a ima više veze s američkim tvrtkama nego s nedostatkom simpatija prema Ukrajini: američke sankcije prema tvrtkama dozvoljavaju drugim zemljama nametanje sankcija američkim tvrtkama. Štoviše, američke sankcije mogle bi uvjeriti tvrtke da prestanu trgovati dolarima, što bi moglo značajno oslabiti ulogu Sjedinjenih Država u svijetu”, piše Browne.

Podsjeća i kako su sankcije protiv navedenog ruskog plinovoda, koje su uveli bivši predsjednik Donald Trump i Kongres prema takozvanom Zakonu o zaštiti energetske sigurnosti Europe (PEESA), također utjecale na osiguravatelje izgradnje plinovoda. …

“Značaj ovoga daleko nadilazi situaciju sa Sjevernim tokom 2”, smatra autorica.

Postoji još jedna moćna zemlja koja također može nametnuti jednostrane sankcije tvrtkama čije joj se aktivnosti ne sviđaju – Kina, kaže Browne.





Ta je zemlja „već pokazala kako se ne protivi korištenju svoje važne uloge u globalnom gospodarstvu za izricanje kazni po svom nahođenju“. Podsjeća na uvođenjekaznenihcarina na australsko vino nakon Canberrinih zahtjeva za neovisnom istraga o podrijetlu Covid-19 i smanjenju uvoza ribe iz Norveške nakon Nobelove nagrade za mir 2010. koja je dodijeljena kineskom disidentu.

Elizabeth Browne daje hipotetski primjer prema kojemu američke tvrtke dobivaju ugovor o izgradnji infrastrukture na Tajvanu ili dobivaju ugovor od filipinske vlade za nove pomorske ophodne brodove. Pri tom navodi kako bi takvi ugovori bili legitimni s gledišta nacionalnih zakona, ali ako se Kini ne bi svidjeli, ona bi mogla uvesti sankcije. Istodobno, u tom slučaju američka vlada ne bi imala argumente, budući da je Sjeverni tok 2 također legalan prema ruskim i njemačkim zakonima. Zbog toga se ugovori američkih tvrtki nisu mogli osigurati, jer bi osiguravajuća društva teško htjela započeti spor s Pekingom, upozorava autorica.

Podsjećamo: jučer smo objavili kako je Zastupnički dom američkog Kongresa odobrio Zakon o financiranju State Departmenta za 2022. godinu, a da se tim dokumentom također predlaže oduzimanje ovlasti američkom predsjedniku Bidenu da se odrekne sankcija protiv plinovoda Sjeverni tok 2.





“Očekujemo da će predsjednička administracija čuti naš signal i postaviti europsku energetsku sigurnost kao prioritet”, izjavila je autorica ovog amandmana i predstavnica Demokratske stranke iz Ohioa, Marcy Captur.

Američki kongres namjerava obvezati Bidena na uvođenje sankcija protiv „Sjevernog toka 2“

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like