Medij: Zašto je racija FBI-ja na Mar-a-Lago poklon za kandidaturu Donalda Trumpa za izbore 2024.

Upad FBI-ja u vaš dom nikada nije dobra stvar, ali za Donalda Trumpa to se može pokazati kao blagoslov pod maskom, piše The Telegraph, čiji tekst prenosimo.

Gospodin Trump dugo nije doživio takav izljev potpore od strane viših republikanaca, a činilo se da će incident dati novi politički trag koji bi ga mogao dovesti do stranačke predsjedničke nominacije 2024. godine. Bivši američki predsjednik sada je, u očima mnogih republikanaca koji su ga se klonili, žrtva nečuvenog pokušaja demokratske administracije da politizira pravosudni sustav. Kao što je rekao jedan bivši republikanski dužnosnik, ako gospodin Trump sada ne bude osuđen za zločin, onda ste ga “učinili mučenikom i zajamčili mu republikansku nominaciju”.

Vjeruje se da su agenti FBI-ja otišli na Trumpovo imanje Mar-a-Lago na Floridi u potrazi za potencijalno povjerljivim dokumentima koji su možda uklonjeni iz Bijele kuće, čime se krši Zakon o predsjedničkim zapisima. Donald Trump već je predao Nacionalnom arhivu 15 kutija dokumenata koji su završili u Mar-a-Lagu.

‘FBI agenti opustošili’ ured u Mar-a-Lagu

Braneći svog oca, Eric Trump rekao je da su dokumenti koji su bili u središtu istrage jednostavno premješteni jer su Trumpovi požurili izaći iz Bijele kuće u “šest sati” na dan inauguracije, kako bi se Bidenovi mogli useliti. Opisao je kako je “30 agenata FBI-ja” sišlo u Mar-a-Lago, “opljačkalo” ured i otvorilo sef.

Zbor podrške gospodinu Trumpu nakon racije predvodio je Ron DeSantis, njegov najbliži suparnik za republikansku nominaciju 2024. DeSantis je izjavio da operacija bez presedana protiv bivšeg predsjednika miriše na “banana republiku” i da je “još jedna eskalacija u naoružavanju federalnih agencija protiv političkih protivnika režima”.





Drugi visoki republikanci to su nazvali “stvarima iz zemalja Trećeg svijeta” i “neameričkim”. Ronna McDaniel, predsjednica Nacionalnog odbora Republikanske stranke, rekla je da je to “nečuveno” i da će potaknuti stranačke birače da izađu na izbore na središnjim izborima u studenom. Kevin McCarthy, čelnik republikanaca u Zastupničkom domu, obećao je odgovoriti pokretanjem kongresne istrage o nadzoru samog Ministarstva pravosuđa. Trump je najavljenu istragu usporedio s Watergateom, kada su republikanski operativci provalili u sjedište Nacionalnog odbora Demokratske stranke.

Službenici Bijele kuće saznali su to na Twitteru

Primjetno je da raciju nisu javno najavili FBI ili Ministarstvo pravosuđa, već Trump, koji je u to vrijeme bio u New Yorku. Umjesto da to pokuša prešutjeti, on je preuzeo kontrolu nad pričom, smatrajući raciju pokušajem demokrata da ga spriječi da osvoji još jedan mandat 2024.





Nisu samo istaknuti republikanci ponavljali taj osjećaj. U roku od nekoliko minuta nakon što je Trump objavio svoju podužu izjavu o raciji, pristaše su se počele okupljati ispred Mar-a-Laga. Dužnosnici Bijele kuće brzo su uzvratili, rekavši da nisu znali ništa o raciji i da su za nju saznali tek na Twitteru.

Ministarstvo pravosuđa nije unaprijed obavijestilo Joea Bidena. Dužnosnici Bijele kuće također su istaknuli da je Christophera Wraya, sadašnjeg direktora FBI-ja, imenovao gospodin Trump. Međutim, mnogi republikanci, čak i neki koji ne podržavaju g. Trumpa, vjeruju da je pretres agenata u kući bivšeg predsjednika bio korak predaleko, osobito s obzirom da su do izbora na sredini mandata ostala samo tri mjeseca.

Chis Sweck, bivši pomoćnik direktora FBI-ja, rekao je da su prema Hillary Clinton i Hunteru Bidenu postupali na “pristojan” način u usporedbi s optužbama protiv njih. Kazao je: “Nikada ne bismo odobrili nalog za pretres rezidencije bivšeg predsjednika, ili člana Kongresa, ili bilo koga na javnom položaju, bez nekog ekstremnog opravdanja. Ne znam odakle je ovo došlo, apsolutno je pogrešno. Moj mjerač pravednosti treperi crveno.”

Komentari

komentar

You may also like