Medij: Zbog Bidenovog ekološkog radikalizma profitira Rusija, a Amerikanci će plaćati veću cijenu benzina

Američki Wall Street Journal predviđa nagli rast cijena nafte, što znači da će puno novca uskoro ići u ruski proračun. Više od toga, američki je medij zabrinut zbog ekološkog radikalizma predsjednika Joe Bidena, koji iz razloga zaštite okoliša ne želi povećati proizvodnju nafte u Sjedinjenim Državama. Ispada kako je Biden spreman dati“ naftnu nagradu“ Rusiji i OPEC-u. Najviše će stradati, navodi WSJ, američki građani koji će morati platiti više i za benzin i za režije.

WSJ navodi kako je jasni politički cilj predsjednika Bidena smanjiti američku proizvodnju nafte i plina, čime se ograničava globalna opskrba fosilnim gorivima u ime borbe protiv klimatskih promjena. Istodobno, njegova administracija moli naftni kartel OPEC da proizvede više nafte kako cijene benzina u Sjedinjenim Državama ne bi rasle više nego što su već porasle u vrijeme Bidenovog mandata.

Cijene nafte u utorak su porasle na najveću razinu u šest godina. Čimbenik je bio taj što se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija nisu mogle dogovoriti o povećanju proizvodnih kvota. OPEC je smanjio proizvodne kvote prošlog proljeća nakon što su cijene nafte pale na 20 dolara za barel uslijed ekonomskih ograničenja i cjenovnog rata između Saudijske Arabije i Rusije 2020. g.

Međutim, potražnja za energijom naglo je porasla u mnogim dijelovima svijeta kako su se pojavila cjepiva protiv Covid-19, vlade ublažile ograničenja i povećali teretni promet. Potrošnja nafte u SAD-u sada je približno na istoj razini kao i u isto vrijeme (pred-pandemijske) 2019. godine. Prema procjenama OPEC-a, potražnja za naftom u industrijaliziranim zemljama ove će se godine povećati za 2,7 milijuna barela dnevno, navodi WSJ.

OPEC je skromno povećao proizvodne kvote početkom lipnja, ali potražnja se i dalje oporavlja brže od ponude. Kao rezultat, cijene sirove nafte u prosjeku iznose oko 74 dolara po barelu, što je gotovo 45% više nego ranije ove godine. Zemlje OPEC-a prirodno žele iskoristiti oporavak od pandemije kako bi povećale proizvodnju i generirale više petrodolara za financiranje svojih vlada.

No, svađa između Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog kvota blokira dogovor, tjerajući američke cijene benzina na gotovo sedmogodišnje razine. Glasnogovornik Bijele kuće rekao je u ponedjeljak kako poziva OPEC i njegove saveznike da brzo dođu do kompromisa.
Administracija je zabrinuta da bi više cijene benzina mogle ugroziti klimatski plan i planove potrošnje Bidenove administracije. Republikanci su njegov veto na naftovod Keystone XL povezali s višim cijenama benzina. Ova dva pojma nisu izravno povezana. No, odsutnost Keystone XL znači da će više sirove nafte iz Kanade morati biti prevezeno željeznicom u američke rafinerije (nedavno smo u našoj analizi pisali o snažnim kritikama Bidenove energetske politike, uključno i zbog ukidanja spomenutog naftovoda, od strane njegovog prethodnika Donalda Trumpa, koji je u intervjuu za Fox News kazao kako će SAD za dva tjedna opet postati ovisne o uvozu nafte a da će profitirati Rusija, vidi poveznicu).

To pridonosi rastućoj potražnji za prijevozom i cijenama, kao i uskim grlima u lancu opskrbe, pogoršavajući inflatorne pritiske. Troškovi goriva i komunalnih troškova povećavaju se za potrošače, jer su se povećale i cijene prirodnog plina i propana. Rastući troškovi energije također povećavaju cijene sirovina.

Biden zna da rast cijena benzina i drugih sirovina nanosi štetu Amerikancima srednje klase i da bi to moglo potkopati njegovo predsjedništvo.

Imajte na umu ironiju, navodi dalje WSJ, da Biden sada potiče OPEC da otvori njihove slavine, jer njegova administracija provodi politiku zaustavljanja američke proizvodnje nafte i prirodnog plina. Njegova je uprava pokušala ukinuti najmove za savezne zemlje, suspendirala najmove Nacionalnog utočišta za divlje životinje na Aljasci i proširuje mjere zaštite za ugrožene vrste kako bi ograničila proizvodnju nafte na privatnom zemljištu, među ostalim mjerama usmjerenim na kažnjavanje vađenja fosilnih goriva.

Ali smanjenje američke proizvodnje znači smanjenje globalne ponude, čak i kad skoči potražnja. To znači jače poluge za OPEC i Rusiju – i za Iran – ako Biden dozvoli Teheranu da izbjegne sankcije na izvoz nafte u sklopu obnovljenog nuklearnog sporazuma. Tako će Rusija i Iran imati koristi od Bidenovog rata protiv fosilnih goriva, dok će Amerikanci više plaćati za energiju.

Izlaz iz takvih proturječnosti mogao bi biti omogućavanje američkim proizvođačima (nafte) da odgovore na rast cijena bez novih političkih zapreka. Klimatskom lobiju može se reći da je to bolje od političkog poraza, zaključuje WSJ.
Z. Meter: Trumpova kandidatura za izbore; EU kaotična vanjska politika, „soliranje“ Berlina i Pariza

Komentari

komentar

You may also like