Mediji: 80 tisuća turskih vojnika na sirijskoj granici na korak od najveće vojne operacije u modernoj turskoj povijesti (Video)

Turski medij Yeni Şafak piše, u ponedjeljak, 14. siječnja, kako je 80 tisuća turskih vojnika  spremno za intervenciju u Siriji – najveću vojnu operaciju te bliskoistočne države i članice NATO saveza u njezinoj modernoj povijesti.

Tijekom dviju prijašnjih vojnih operacija na sjeveru Sirije protiv džihadista iz „Islamske države“ („Štit Eufrata“) i protiv oružanih kurdskih organizacija („Maslinova grana“) – Ankara je pokrenula znatno manje vojnika. U prvoj operaciji njih 4-8 tisuća, a u drugoj oko 6,5 tisuća. U obje te operacije na strani turskih snaga borila se i tzv. Slobodna sirijska vojska. Ova, treća turska vojna operacija u Siriji (ukoliko do nje dođe), bit će najveća u suvremenoj turskoj povijesti nakon intervencije na Cipru 1974.g., navodi spomenuti turski medij.

Jedan od vjerojatnih scenarija daljnjeg razvoja stanja bit će razmještaj turskih vojnika uzduž 500-kilometarske pogranične linije i daljnji prodor od 10 kilometara u dubinu sirijskog teritorija. U prvoj fazi namjerava se od kurdskih oružanih formacija očistiti oko 30 tisuća km2. U drugoj fazi turska vojska ući će dodatnih 10 kilometara u dubinu sirijskog teritorija.

Podsjećamo: Turska nastavlja dovlačiti svoju vojnu tehniku i vojnike na granicu sa Sirijom. U tursku pograničnu regiju Hatay ranije je stigla kolona oklopnih vozila i vojnih kamiona. Tehnika je dovezena željeznicom u grad Iskenderun.

Danas je američki predsjednik Donald Trump Turskoj zaprijetio „ekonomskim opustošenjem“ ako pokrene napad na sirijske Kurde, kojima SAD, i nakon svog vojnog povlačenja iz Sirije nastavlja pružati političku, a vjerojatno i zračnu zaštitu iz svojih baza diljem bliskoistočne regije. Za takvo što Washington, nesumnjivo, ima dovoljno potencijala ali je pitanje bi li se iz političkih razloga usudio vojno krenuti na turske vojnike. Ipak su SAD i Turska, možda i ključni saveznici u NATO-u pa bi takav scenarij značio uistinu veliki, možda i smrtonosni udarac za taj vojno-politički savez. Možda je baš zato Trump i izrekao spomenutu rečenicu, svjestan kako su geopolitički rizici od američkog vojnog suprostavljanja i kažnjavanja Turske golemi. A turski predsjednik Erdogan upravo bi tako i mogao, a vjerojatno i hoće shvatiti smisao današnje Trumpove prijetnje (iako ona i kao takva ne zvuči ni malo ugodno) i dati „zeleno svjetlo“ za obračun s kurdskim vojnim postrojbama na sirijskom sjeveru.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like