Mediji: Azija odustaje od već dostavljenih količina američke nafte

Američki Bloomberg piše kako partneri SAD-a u Aziji odustaju od već naručenih i dopremljenih količina američke nafte zbog velikog sadržaja nečistoća, koje otežavaju daljnju preradu.

Američka nafta, proizvedena iz škriljevca, ne zadovoljava kupce svojom kvalitetom. Dvije južnokorejske rafinerije SK Innovation Co. i Hyundai Oilbank Co., odustale su od već naručenog tereta zbog primjesa koje otežavaju daljnju preradu „crnog zlata“.

Bloomberg navodi kako složena mreža naftovoda, skladišta nafte i izvoznih terminala, koja osigurava američku naftu – predstavlja stvarni problem za pojedine azijske kupce, jer se povećava rizik zagađenja energenta tijekom prijevoza i skladištenja.

Sjedinjenim Državama dramatično nedostaje infrastruktura: deseci nalazišta primorani su koristiti jedne te iste magistralne naftovode i skladišta za najrazličitije tipove nafte. U konačnici nafta se onečišćuje ostacima drugih sorti nafte i kemikalijama koje se koriste za čišćenje spremnika i stabilizaciju ugljikovodika.

Bloobmerg navodi kako je na Bliskom istoku stanje potpuno drukčije: logistički lanac je sličan, ali za svaku vrstu nafte postoji svoja infrastruktura i njihovo križanje se u pravilu ne dopušta. Prema riječima starijeg potpredsjednika južnokorejskog Hanwha Total Petrochemical Co. Sebastiana Barniea, u naftnom kondenzatu s američkih nalazišta škriljevca susreću se zakiseljeni proizvodi, metali i sredstva za čišćenje. Kao rezultat toga, kvaliteta isporuka iz SAD-a je sumnjiva, za razliku od onih s Bliskog istoka čiji je energent stabilan.

SK Innovation i Hyundai Oilbank morali su dobiti i preuzeti naftu s južnoteksaškog nalazišta Eagle Ford u siječnju i veljači. Prodavač je bio BP Plc. Međutim, kvaliteta tereta nije zadovoljila kupce. Najmanje jedna isporuka preprodana je kineskom Sinochem Hongrun Petrochemical Co.. Ta kineska  tvrtka ima drukčiju konfiguraciju rafinerije, a time i različite zahtjeve u odnosu na kvalitetu nafte.





Bloomberg, također, navodi  kako sve isporuke američke nafte iz škriljevca ne sadrže primjese, ali da azijski kupci, u prvom redu južnokorejski SK Innovation, Hyundai Oilbank, Hanwa Total i GS Caltex nastavljaju provjeravati kvalitetu svakog prispjelog tereta i provoditi provjeru na sadržaj kiselosti prije njegovog konačnog prijema.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like