Mediji: banke HSBC Holdings i Standard Chartered obustavile suradnju s Huawei

Američki medij The Wall Street Journal priopćio je u petak, 21. prosinca, kako su banke HSBC Holdings i Standard Chartered obustavile pružanje usluga kineskoj telekomunikacijskoj tvrtci Huawei zbog pravnih rizika povezanih s tom tvrtkom.

HSBC je svoju odluku o tome donio još prošle godine, nakon što su banka i službeni sudski nadzornik izjavili o rizičnim financijskim operacijama te tvrtke. HCBC je postala jedna od najmanje četiri međunarodne banke, koje je uprava Huaweia, navodno, dovodila u zabludu u svezi sa Skycom Tech – hongkonškom tvrtkom koja radi u Iranu.

Osim toga, banka Standard Chartered prekinula je suradnju s Huawei u svezi istrage kršenja američkih gospodarskih sankcija protiv Irana, u okviru čega SAD od Kanade traže izručenje uhićene financijske direktorice Huawei i kćerke osnivača te tvrtke i jedne od, prema Forbesu, najmoćnijih zemalja svijeta, zadržane u Vancouveru 1. prosinca.

„Huawei, koji posluje u 170 država, iskorištava međunarodne banke za upravljanje financijskim sredstvima, financiranja trgovine, operacije i investicije.Više od 10 godina HSBC, Standard Chartered i Citigroup osiguravale su Huaweiu pristup svjetskom financijskom sustavu“, navodi WSJ. Međutim, analitičari smatraju kako navodi tog medija zahtjevaju provjeru.

Treća ključna banka – američki Citigtroup Inc. – nastavlja s pružanjem bankarskih usluga Huaweiu izvan teritorija SAD-a.

Podsjećamo: Huawei je osnovan 1987.g. i jedna je od najvećih kineskih telekomunikacijskih tvrtki. Zbog svojeg ubrzanog rasta i kvalitete ponude, prije svega u sferi pametnih telefona, koji kvalitetom ne zaostaju za inozemnom konkurencijom, a cjenovno su povoljniji, nemali je broj onih analitičara koji tvrde kako Huawei opasno nagriza američki „Apple“, ne samo na kineskom tržištu. U svakom slučaju, teško je vjerovati kako bankarski i politički obračun s tom tvrtkom nema i svoju duboku korporacijsku tj. poslovnu pozadinu u smislu suzbijanja opasne konkurencije. Isto je tako teško vjerovati kako se Huawei neće moći snaći i bez bankarskih usluga dviju spomenutih banaka, ma koliko god one moćne bile. Samo istiskivanjem američkih konkurenata s golemog kineskog tržišta, a što se upravo pokušava činiti, koristeći se propagandnim sredstvima i domoljubnim osjećajima Kineza zbog američke protukineske politike, ta bi tvrtka itekako profitirala. Naravno, ona se sve snažnije pozicionira i na okolnom azijskom tržištu, a već je itekako prisutna i na onom europskom.





Kina uhitila bivšeg kanadskog diplomata, kao odgovor na kanadsko uhićenje direktorice tvrtke „Huawei“

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like