Mediji: borci „Islamske države“ objavili o pogibiji svog vođe Al-Bagdadija

Irački portal Sumaria News objavio je informaciju dobivenu od izvora unutar terorističke organizacije „Islamska država“, koji je priznao pogibiju vođe te organizacije Abu Bakr al-Bagdadija.

U kratkoj izjavi od strane „Islamske države“ priopćeno je kako je Al-Bagdadi poginuo i kako će u najskorije će vrijeme biti objavljeno ime njegovog nasljednika. Nikakve pojedinosti vezane uz samu pogibiju glavara „IS“ nisu objavljene.

Podsjećamo, rusko Ministarstvo obrane priopćilo je kako je Al-Bagdadi mogao biti ubijen tijekom napada ruskih zračnih snaga 28. svibnja u zoni Rakke. Tijekom tog napada ubijeno je čak 330 terorista, između ostalog i „emir“ Rakke Abu Al-Haji Al-Misri, zapovjednik operativne zone od Rakke do As-Suhne Ibrahim An-Naef Al-Haj, kao i „zapovjednik sigurnosne službe“ „IS“ Suleiman Al-Shauah. Krajem lipnja iranska televizija je objavila snimke koje možebitno potvrđuju pogibiju vođe „Islamske države“.

Abu Bakr al-Bagdadi (pravo ime – Ibrahim Awad Ibrahim al-Badri) postao je poznat nakon njegovog proglašenja osnutka „islamskog kalifata“ u srpnju 2014. godine, u iračkom gradu Mosulu. Pretpostavlja se kako je rođen 1971. godine u Iraku, da je teologiju pohađao u teheranskom Islamskom sveučilištu, bio imam jedne od bagdadskih džamija, a nakon toga je prešao islamistima i postao vođa iračke podružnice „Al-Qaide“. Njegova se organizacija kasnije transformirala u „Islamsku državu“ i odvojila od „Al-Qaide“. Nakon proglašenja „Islamske države“, koje je uslijedilo nakon zauzimanja velikih dijelova iračkog i sirijskog teritorija i proglašenja Rakke njezinom prijestolnicom, Al-Bagdadi je postao „kalifa Ibrahim“. O njegovim navodnim pogibijama više puta su objavljivane neprovjerene i, pokazalo se – netočne informacije, a ovo je prvi put kako je ista potvrđena i od same terorističke organizacije kojoj je Al-Bagdadi bio na čelu.

 

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like