Mediji doznali o japanskim prijedlozima Rusiji za suradnju na Kurilima

Prije nekoliko dana Geopolitika.News je pisala o neugodnom položaju u kojem se našao japanski premijer Shinzo Abe, kada su u pitanju njegovi odnosi s Rusijom i namjera za njihovom temeljitom rekonstrukcijom i uspostavu strateškog gospodarskog partnerstva na obostranu korist. S jedne strane premijer je napadan od japanske javnosti – njezine obje ideološke struje (nacionalističke (koja zastupa stav kako je najprije potrebno vratiti Južne Kurile Japanu, a tek potom uspostaviti suradnju s Rusijom) i pacifističke – koja traži odmak od američkog zahtijeva za militarizacijom Japana, smatrajući ga guranjem države u sukob s Kinom radi američkih interesa); a s druge, premijer je sputavan ograničenjima u provedbi japanske vanjske politike i japanskoim podčinjenjem strateškim interesima SAD-a, kao posljedica poraza u Drugom svjetskom ratu.

Danas je japanski medij Nikkei priopćio, kako se japanska vlada priprema za dostavu Rusiji prijedloga s detaljiziranim planom o zajedničkoj suradnji po pitanju privatnog obiteljskog biznisa na spornim južnim otocima Kurilskog arhipelaga, poglavito u sferi medicine, ribolovstva, ekologije i turizma.

Pritom se navodi kako taj plan ne zadire u pitanje teritorijalnog statusa tih otoka (radi se o četiri najjužnija otoka Kurilskog arhipelaga, op. GN.).

Plan je pripremljen za predstojeći susret s ruskom delegacijom u Tokiu, 18. ožujka o.g., a temelji se na postignutom dogovoru dviju strana u vrijeme posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Japanu, u prosincu 2016. godine.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like