Mediji: epohalni karakter rusko-kineskih odnosa

Honkoški medij Asia Times osvrnuo se na rusko-kineske odnose u kontekstu nedavnog posjeta kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yi Moskvi, održanog prošloga mjeseca u okviru summita Šangajske organizacije (ŠO). Isti medij navodi da zajednička rusko-kineska izjava nakon toga summita ima epohalni karakter, koji definira okvir geopolitičkih odnosa dviju mega-država.

Sastanak Wang Yi i ruskog šefa diplomacije Sergeya Lavrova održao se 11. rujna u Moskvi, a s gledišta međunarodne sigurnosti i svjetskog poretka postao je znakoviti događaj i točka od koje počinje evolucija rusko-kineskih dogovora, piše Asia Times.

Na kraju posjeta prvog kineskog diplomata Moskvi usvojen je dokument u kojemu je pozornost stavljena na ključne sfere rusko-kineskog partnerstva, na zajedničke interese dviju država, kao i na postojano mijenjajući  globalni geopolitički kontekst u suvremenim međunarodnim odnosima. Zajednička izjava donesena je u duhu rusko-kineske deklaracije o trenutačnoj međunarodnoj situaciji i ključnim problemima, poglavito o globalnoj političkoj stabilnosti i podizanju svjetskog gospodarstva.

Asia Times navodi slijedeće: „Izjavu takvoga tipa donose samo bliski saveznici. Ona ukazuje na približavanje kvalitativno nove etape u svestranom partnerstvu i strateškoj suradnji između Rusije i Kine, koje je već uvelo bilateralne odnose na najvišu razinu u povijesti. Dokument ne odražava samo političke ideologije dviju zemalja, već i njihov zajednički pogled, kao i njihove preporuke za zajedničko traženje rješenja općih problema.“

Ovaj medij obraća pozornost i na „neprijatnu kampanju, započetu od Velike Britanije i SAD-a, i uskoro prihvaćenu od nekih drugih zemalja (između ostalog i u Indiji)“. Njezini sudionici izjavljuju, kako odgovornost za pojavu pandemije Covida-19 nužno treba prebaciti isključivo na Kinu, gdje je i počela. I sve zbog toga što Kina kao nije ispunila svoje međunarodne obveze i nije pravodobno izmijenila informacije s međunarodnom zajednicom.

„Politizacija“ pandemije nije naišla na odjek u međunarodnoj zajednici, čak niti u SAD-u. Ali Sjedinjene Države i njihovi bliski anglo-saksonski saveznici koristili su je kao instrument za blaćenje Kine, miješajući se u njene unutarnje poslove i provodili lažne napade na kineski politički sustav“, navodi Asia Times iz Hong Konga.





Pri tom taj medij obraća pozornost kako „Moskva u cijelosti i potpuno stoji na strani Pekinga i poziva vlade država, civilne udruge, medije i poslovne krugove na učvršćenje suradnje i zajedničko suprostavljanje lažnim informacijama, a također i na prestanak politizacije teme pandemije i ujedinjenje napora svih zemalja, kako bi se zajednički postigla pobjeda nad koronaviruisnom infekcijom…“

Asia Times zaključuje kako je Peking, nesumnjivo, zadovoljan što Moskva sada ne samo izjavljuje o visokoj kvaliteti rusko-kineskih odnosa, već i signalizira i o čvrstoj solidarnosti Rusije o tom, po kinesku vladu vrlo bolnom pitanju. „Dvije su zemlje naglasile kako ustrajavaju na koordinirajućoj ulozi Svjetske zdravstvene organizacije u međunarodnoj suradnji u borbi s epidemijom, istupaju za povećanje  međunarodne suradnje u toj sferi, kao i za ubrzavanje proizvodnje lijekova i cjepiva.“

Ovome bismo dodali i kako su ove dvije zemlje izložene snažnim američkim sankcijama – svaka zbog svojih razloga, a što je jasan signal i jedinima i drugima kako je konačan cilj Washingtona zapravo smjena vlasti u Moskvi i Pekingu – i što oni jako dobro znaju. To će u perspektivi dovesti do još veće usklađenosti njihovog vanjskopolitičkog djelovanja i gospodarske suradnje. Naravno, ako se nešto prije toga ne promjeni u samom Washingtonu, što je teško očekivati ali se ne smije niti isključiti.





Komentari

komentar

You may also like