Mediji: Erdogan nazvao Izrael, Cipar i Grčku „kriminalnim državama“

Turska zaoštrava odnose sa svojim sredozemnim i bliskoistočnim susjedima. Ona polazi od svojih nacionalnih interesa i povijesnih pretpostavki, pri čemu ukazuje na, kako smatra, pojedine nelogičnosti unutar međunarodnoga prava koje su proizlazile iz interesa pobjedničkih sila a ne stvarnoga stanja na terenu u vrijeme kada je to pravo stvarano, a što bi, prema mišljenju Ankare, trebalo korigirati i za što je došlo konačno vrijeme.

Ovaj kratki uvod bio bi preludij u najnovija pisanja pojedinih izraelskih i grčkih medija, koji oštro napadaju tursku vanjsku politiku i njenog „promotora“ – predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Tako izraelski The Jeruzalem Post, u utorak, 6. listopada, piše kako je vojni sukob između Armenije i Azerbajdžana oko Nagorno Karabaha Turskoj dao još jednu mogućnost za proširenje svojih „oštrih, imperijalističkih posezanja pod željeznom rukom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana“, i da je Turska, „više nego vjerojatno, djelomično organizirala eskalaciju nasilja između Armenije i Azerbajdžana“. U članku se navodi kako Turska, „koja se suprotno međunarodnom pravu uvukla u sukobe od Libije, Sirije, Grčke do Iraka i Azerbajdžana“, svoje interese sve više širi i na Izrael i da to čini Erdogan. On je dugogodišnji pobornik islamske organizacije Muslimanska braća i pruža potporu palestinskom Hamasu, navodi spomenuti medij i nastavlja, kako Erdogan „vrši snažan pritisak na političke disidente“ i provodi islamizaciju povijesnih mjesta, poput pretvaranja istanbulske bazilike Svete Sofije u džamiju, dok je ovih dana izjavio i kako je Jeruzalem bio „turski grad“.

Grčki medij Ortodox Times danas piše, ni manje ni više nego da je turski čelnik Erdogan Cipar, Izrael i Siriju nazvao „kriminalnim državama“, kazavši, kako će oni. „koji su istupali protiv nas, sada sjesti razgovarati s nama“.

Ta je izjava uslijedila nakon zasjedanja turske vlade, kada je Erdogan kazao da je Turska izvrgnuta ekonomskom napadu i da se „posljednjih 10 godina Turska nalazila u opsadi od Kavkaza do istočnog Sredozemnog mora, od Balkana do Sirije“.
Podsjećamo: početkom listopada Saudijska Arabija uvela je potpuni embargo na uvoz turskih proizvoda, i pokrenula trgovinski rat s tom zemljom, zabranivši svojim državljanima investicije u Tursku, turizam i td., a što je posljedica „agresivne turske politike“ u bliskoistočnoj regiji.

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like