Mediji: Iranski dronovi napadaju američke vojne baze u Iraku

U Iraku su postrojbe pod kontrolom iranskih snaga posljednjih mjeseci u više navrata napadali američke ciljeve, koristeći borbene dronove, objavio je The New York Times, pozivajući se na svoje izvore.

Prema tom mediju, ostaci udarnih dronova djelomično su uklonjeni, a analiza je pokazala da su proizvedeni u Iranu ili uz pomoć tehnologija koje pruža Iran.

Među napadima u kojima su mogli sudjelovati iranski dronovi, NYT navodi one na zračnu luku Ain al-Assad u iračkoj regiji Anbar, kao i na zračnu luku u Erbilu, u Iračkom Kurdistanu, gdje se nalazi hangar CIA-e i koju koristi Američko zapovjedništvo za specijalne operacije.

Nakon što su Sjedinjene Države 3. siječnja 2020.g.  zračnim snagama likvidirale iranskog generala Qassema Soleimanija i zamjenika vođe iračke šijitske milicije Abu Mahdija al-Muhandisa u bagdadskoj zračnoj luci, irački parlament je većinom glasovao zatražio povlačenje stranih snaga iz zemlje, a također se založio za reviziju formata suradnje s međunarodnom protuterorističkom koalicijom pod vodstvom SAD-a. Nakon toga, međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama predala je iračkoj vojsci niz objekata u kojima je američka vojska prethodno bila raspoređena, uključujući brojne zračne baze i sjedište vojnih savjetnika koalicije. U međuvremenu su se vršili sve češći teroristički napadi na američke vojnike i objekte stacionirane u Iraku.

 

Komentari

komentar





You may also like