Mediji: Izrael očekuje američki napad na Iran?

Američki medij Fox News je u četvrtak, 26. studenog, priopćio kako se izraelska vojska priprema za mogući američki napad na Iran tijekom posljednja 2 mjeseca vladavine Donalda Trumpa. Pri tom se isti medij poziva na izvješća izvora iz zapadnih obavještajnih službi.

Ta se informacija po prvi put pojavila oko tjedan dana nakon što je The New York Times (NYT) priopćio da se Donald Trump interesirao za mišljenja svojih glavnih savjetnika o varijantama izvođenja napada na glavni iranski nuklearni objekt nakon što su „međunaroidni inspektori priopćili detalje o značajnom povećanju rezervi nuklearnih materijala u toj zemlji“, navodi Fox News.

Prema navodima američkog informativno-analitičkog portala Axios, obavještajnih podataka, koji bi ukazivali na neminovnost udara SAD-a na Iran, nema, „ali izraelski službenici očekuju, kako će nadolazeći tjedni biti vrlo „osjetljivo razdoblje“.

Takva očekivanja postoje i u samom Teheranu, barem ukoliko je suditi prema izjavama tamošnjih pojedinih državnih dužnosnika. Tako je ministar obrane, i jedan od mogućih kandidata vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Alija Hameneija za predsjednika Irana na izborima iduće godine Hosein Deghan, upozorio 19. studenog, kako bilo kakav američki napad na Iran može isprovocirati „totalni rat“ na Bliskom istoku. Pa iako je ton u njegovom razgovoru s agencijom AP bio oštar, Deghan je i jasno dao do znanja kako Teheran ne teži ratu, ali da nije suglasan niti na „vođenje pregovora radi pregovora“.

Podsjećamo: na našem portalu prošli smo tjedan pisali kako je američko Središnje zapovjedništvo (CENTCOM), čija je zona odgovornosti širi Bliski istok, iz Njemačke u UAE prebacilo eskadrile lovaca F-16 „za sprječavanje agresije i osiguranje sigurnosti i stabilnosti“ u njihovoj zoni odgovornosti (vidi poveznicu ispod teksta). Također smo izvijestili i o prebacivanju na Bliski istok američkih strateških bombardera B-52H Stratofortress iz baze u Sjevernoj Dakoti 21. ovog mjeseca.

 
Trump poslao zrakoplove F-16 u UAE, a ranije i strateške bombardere. Priprema li napad na Iran?

 

 

Komentari

komentar
You may also like