Mediji: Južnoafrički soj Covid-19 pokazuje rezistenciju na cjepivo Pfizer

Južnoafrička varijanta Covid-19 otpornija je na cjepivo Pfizer, pokazala je studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu zajedno s mrežom klinika, navodi medij Times of Israel.

“Južnoafrički soj koronavirusa znatno je otporniji na cjepivo Pfizer/BioNTech od ostalih varijanti, utvrdili su izraelski znanstvenici u prvoj vrsti studije koja se temelji na stvarnim podacima”, navodi se u mediju.

Tim stručnjaka sa sveučilišta u Tel Avivu pregledao je analize 150 Izraelaca koji su zaraženi koronavirusom nakon cijepljenja cjepivom Pfizer. Prevalencija južnoafričke varijante koronavirusa među cijepljenima bila je osam puta veća nego među necijepljenom populacijom.

“Na temelju raširenosti soja u općoj populaciji, mogli smo očekivati ​​samo jedan slučaj južnoafričke varijante, ali našli smo osam” , izjavio je profesor Adi Stern, koji je vodio studiju.

Rezultati pokazuju da je južnoafrički soj, u usporedbi s roditeljskim sojem i britanskom varijantom, “sposoban prodrijeti u obranu cjepiva”. Međutim, prema istraživaču, uzorak je premalen za procjenu njegovih stvarnih svojstava.

Trenutačno je prevladavajuća varijanta koronavirusa, koji uzrokuje većinu zaraza u Izraelu, britanski soj. Istraživači primjećuju da dobiveni podaci zahtijevaju pažljiviji epidemiološki nadzor kako bi se zaustavilo širenje južnoafričke inačice koronavirusa u Izraelu.





 

 

Komentari

komentar





You may also like