Mediji: Kanada je Njemačkoj poslala plinsku turbinu za Sjeverni tok

Kanada je u nedjelju, 17. srpnja, zrakoplovom u Njemačku poslala Siemens-ovu turbinu za plinovod Sjeverni tok, koja bi trebala biti u Rusiji do 24. srpnja, piše ruski medij Kommersant čije navode prenosi RIA Novosti.

“Kanada je 17. srpnja isporučila u Njemačku obnovljenu plinsku turbinu Siemens Energy koja se koristi za opskrbu plinom kroz plinovod Sjeverni tok… Stroj se u Njemačku isporučuje zrakoplovom, a ne morem, kako je prvotno planirano, što bi trebalo ubrzati dolazak”, navodi Kommersant.

Nakon toga, još “pet do sedam dana” bit će potrebno za dolazak turbine u Rusiju, ako ne bude problema s logistikom i carinom.

Turbina će u Rusiju biti isporučena trajektom i kopnom preko Helsinkija, budući da se stanica Portovaya, za koju je namijenjena, nalazi u blizini sela Torfyanovka, Lenjingradska oblast, oko 20 kilometara od granice s Finskom.

“Oprema će stići u Rusiju otprilike 24. srpnja, a puštanje u rad će trajati još tri do četiri dana”, navodi se u tekstu.

Podsjećamo: prema jučerašnjim navodima njemačkog medija Bild, savezna vlada u Berlinu strahuje kako Rusija neće u potpunosti obnoviti opskrbu preko plinovoda Sjeverni tok nakon njegovog remonta. O tim je strahovima govorio voditelj odjela njemačkog kancelara Wolfgang Schmidt, koji je organizirao sastanak s čelnicima državnih ureda, posvećen raspravi o plinskoj krizi.





Gazprom je od sredine lipnja smanjio opskrbu Sjevernim tokom za oko 60 posto, objašnjavajući to problemima s održavanjem plinskih turbina na kompresorskoj stanici Portovaya. Razlog je bio taj što njemački Siemens nije mogao vratiti turbinu koja je bila na popravku u Kanadi zbog proturuskih sankcija koje je uvela Ottawa.

Prošli tjedan situacija je razriješena – Kanada je pristala poslati turbinu u Njemačku, koja će ju prebaciti u Rusiju. Osim toga, oprema Gazproma bit će izuzeta od sankcija do kraja 2024. godine. Potvrdio je to osobno kanadski premijer Justin Trudeau.

Usprkos tome, iz Gazproma su izjavili kako nisu dobili nikakve dokumente s tim u svezi.





Plinovod Sjeverni tok je od 11. srpnja potpuno zaustavljen zbog planskog održavanja koje bi trebalo biti završeno 21. srpnja.

 

Komentari

komentar

You may also like