Mediji: koronavirus je možda počeo u Australiji i stigao u Wuhan uvozom smrznutog mesa

Britanski medij Daily Mail objavio je kako Peking tvrdi da jekoronavirus možda stvoren izvan Kine i da je stigao na otvorenu tržnicu u Wuhanu uvozom smrznute hrane iz drugih zemalja, uključujući Australiju.

Članak u kineskim pro-vladinim  novinama Global Times u nedjelju je naveo kako se ideja da je virus uvezen prošle godine “ne može isključiti” – iako je priznaje da nema dodatnih dokaza.

Peking forsira tu teoriju od listopada, kada su stručnjaci koji su pratili epidemiju u gradu Qingdao pronašli žive uzorke koronavirusa na paketima uvezenog smrznutog bakalara.

Zapadni znanstvenici govore kako je ova teorija “vrlo špekulativna” i vjeruju da je puno vjerojatnije da je bolest prešla s šišmiša na drugu životinjsku vrstu, a zatim i na ljude u Wuhanu.

Slučajevi koronavirusa prvi su put zabilježeni u kineskom gradu u prosincu prošle godine prije nego što se bolest brzo proširila svijetom, uzrokujući 1,5 milijuna smrtnih slučajeva i uništavajućih gospodarstava.

Izvještaj Global Timesa dolazi usred eskalirajućih političkih i ekonomskih napetosti između Australije i Kine nakon što je Peking uveo  carinu od 212 posto na australsko vino i podijelio propagandne slike koje se odnose na optužbe za ratne zločine australskih postrojbi u Afganistanu.





U odvojenom članku u nedjelju, isti list tvrdi da je Australija – bliski američki saveznik – “pijun u američkoj regionalnoj strategiji posljednjih godina” i objavio je crtić s klokanom koji projicira sjenu orla, nacionalnog simbola Amerike.

Pokušavajući baciti sumnju na mišljenja kako Covid-19 potječe iz Wuhana, The Global Times je objavio da su se smrznuti proizvodi uvozili u taj grad iz nekoliko zemalja, uključujući ‘mesne prerađevine iz Brazila i Njemačke … australijski odrezak, čileanske trešnje i ekvadorske plodove mora . ‘

Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je u listopadu da su laboratorijski testovi potvrdili da Covid-19 može dugo preživjeti na ambalaži smrznute hrane. Yang Zhanqiu, stručnjak za patologiju sa sveučilišta Wuhan, rekao je za Global Times da je to otkriće omogućilo pretpostavku da je virus u početku uvezen u Kinu.





‘Ideja nam nikada prije nije pala na pamet. Ali sada se čini vjerojatnim da je virus možda uvezen u Wuhan putem uvezenih smrznutih proizvoda ‘, rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija izjavila je kako virus može “preživjeti dugo u uvjetima hladnog skladištenja”, ali da su primjeri “rijetki i izolirani”.

 

Komentari

komentar

You may also like