Mediji: najsnažnija oružja članica NATO saveza

Internetsko izdanje američkog medija Business Insider objavilo je spisak najsnažnijeg naoružanja Sjeveroatlantskog saveza, koje NATO može primijeniti u slučaju mogućeg sukoba s Rusijom.

Na spisku se tako našao i američki nevidljivi zrakoplov 5. generacije F-35 Laighting II, za kojeg konkurentske zemlje još nisu uspjele izgraditi identičan obrazac svojih zrakoplova, usporediv s američkim u smislu nevidljivosti i naoružanja koje sa sobom nosi. Uz bok njemu smješten je europski lovački zrakoplov Eurofighter Typhoon, izgrađen u kooperaciji niza europskih zemalja. Prema bojnim mogućnostima on je usporediv s posljednjom modifikacijom ruskog zrakoplova Su-35 i zato se u potpunosti može suprostaviti „smrtonosnom ruskom lovcu“. Dalje idu američki strateški bombarderi B-52, B-2 Spirit i B-1B Lancer.

P-8A Poseidon

Zahvaljujući postojanoj rotaciji bombardera u Europi SAD osiguravaju sprječavanje protivnika, navodi se u članku, u čijem se spisku također nalazi i američki protupodmornički zrakoplov P-8A Poseidon. Neovisno o postojanju identičnih tipova zrakoplova, P-8A jedan je od najboljih „lovaca“ na podmornice, navodi autor teksta. Business Insider također izdvaja i fregate koje su u sastavu flota Italije, Francuske, Španjolske, Norveške i Danske. Osim toga, navodi se i američki jurišni helikopter AH-64 Apache, koji može nositi 16 raketa Hellfire klase „zrak-zemlja“, zahvaljujući čemu je sposoban izvoditi „razorne napade“ na neprijateljsku tehniku, navodi se u članku BI.
Od oklopnih snaga NATO saveza izdvaja se njemački glavni tenk Leopard 2, koji je zadobio ugled „neuništivog“ i smatra se jednim od najboljih tenkova u NATO savezu, usporediv s američkim tenkom M1 Abrams i britanskim Challenger 2. Na spisku su se također našli i američki nosači zrakoplova klase Nimitz, sustavi protuzračne obrane Patriot i podmornice klase Virginia.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like