Mediji: nastavak izgradnje Sjevernog toka 2 počinje u prosincu

Nastavljamo pratiti novosti vezane uz plinovod Sjeverni tok 2 koji izaziva velike polemike i interes u političkim i medijskim krugovima, kako u Europi tako i u SAD-u.

Njemački medij Frankfurter Allgemeine Zeitung izvijestio kako postoje razlozi za tvrdnju da će se izgradnja Sjevernog toka 2 nastaviti u vrlo bliskoj budućnosti.Navodno bi se radovi trebali nastaviti u prosincu nakon jednogodišnje stanke.

Prema informacijama njemačke radio-televizije NDR 1, koji citiraju novine, uprava za vodne putove i brodarstvo Baltičkog mora sa sjedištem u Stralsundu obavijestila je kapetane brodova da će građevinski radovi uskoro započeti na području južno od Adlergrunda. “Tu se nalazi nedovršeni dio cjevovoda”, naglašavaju novine.

Danas je i ruski medij EDaily izvijestio da je Katya Yafimava, viša istraživačica s Oxfordskog instituta za energetska istraživanja, za Bloomberg izjavila kako bi Sjeverni tok 2 mogao biti dovršen do ljeta 2021. godine. Pretpostavlja da će plinovod do sljedeće zime dobiti certifikate potrebne za prijevoz plina. Kako je Yafimava naglasila, “Sjedinjene Države moraju shvatiti da to ne mogu zaustaviti.”

Prema njenim riječima, sankcije koje su Sjedinjene Države uvele protiv ruskog projekta mogu produljiti vrijeme njegovog puštanja u rad, ali Gazprom će pronaći rješenja za prepreke koje se pojave.

Jučer je operater tog plinovoda tvrtka Nord Stream 2 AG objavila svoju namjeru o nastavku gradnje projekta u prosincu. Prethodno je Gazprom izdao tromjesečno izvješće u kojem je objavljeno da je rad na projektu na kopnu u Njemačkoj dovršen, a u Rusiji pri kraju.





 

 

Komentari

komentar





You may also like