Mediji: Njemačka ne odustaje od „Sjevernog toka 2“

Prekjučer je EU, zbog navodnog trovanja Alekseja Navalnog od strane ruske države, uvela nove sankcije protiv te zemlje. Pa iako se odnose na pojedine visoke službenike unutar ruske državne administracije (njih ukupno šest) i jedne pravne osobe, teško da se one mogu nazvati bilo kako drukčije nego „kozmetičke“ (vidi poveznicu ispod teksta). U novim sankcijama, primjerice, nema niti spomena o prethodno glasno i dugo, medijski i politički eksploatiranoj temi oko eventualnog uvođenja zabrane izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 zbog „afere Navalny“. Pa iako njemačka vlada u bilo kojem trenutku samostalno može donijeti takvu odluku i bez EU, uz sve rizike (geopolitičke, financijske, gospodarske, energetske) koje bi ona sa sobom nosila, teško je vjerovati da će se Berlin odlučiti na takav potez iako prijetnje novih američkih sankcija zbog tog ruskog plinovoda postaju sve ozbiljnije i mogu zahvatiti brojne europske tvrtke i fizičke osobe koje su na bilo koji način, neposredno i posredno uključene u taj energetski projekt koji nije samo od njemačke, već i ukupne europske važnosti.

Tako njemački medij Telepolis, pozivajući se na polučeno priopćenje iz tamošnjeg Ministarstva gospodarstva i energetike, navodi kako njemačka vlada ne razmatra mogućnost zaustavljanja Sjevernog toka 2.

Ona ne proučava pravne mogućnosti vezane uz zaustavljanje njegove izgradnje, ili bilo kakvih zahtjeva vezanih za naknade šteta koji bi se s tim u svezi mogli pojaviti. „Za saveznu vladu to su hipotetska pitanja, koje ona ne komentira“, citira spomenuti medij priopćenje iz navedenog njemačkog ministarstva. U istom priopćenju se također navodi kako je izgradnja plinovoda u osnovi završena (završeno je 94%, op. ZM.), kao i prihvatna točka za taj plin u Lubminu.

Telepolis podsjeća kako je ovo njemačko ministarstvo prvo stalo u zaštitu projekta Sjeverni tok 2, i da je ministar Peter Altmaier već ranije izjavljivao kako se takvi projekti rade desetljećima i da ih se ne smije razmatrati svakih nekoliko mjeseci. O tome smo pisali i na našem portalu, vidi poveznicu:

https://www.geopolitika.news/vijesti/njemacki-ministar-ne-mogu-se-projekti-poput-sjevernog-toka-2-osporavati-svakih-par-mjeseci/

Saznavši za stav Ministarstva gospodarstva i energetike, predsjednik odbora za ekonomiju i energetiku njemačkog Bundestaga Klaus Ernst izjavio je slijedeće: „Sada se razmatranje, konačno, mora vratiti prema stvarnom problemu: kako nam se uspješno zaštititi od sankcijskih prijetnji od strane SAD-a“.





Dodali bismo kako je ipak potrebno sačekati i službeno očitovanje njemačke vlade po tom pitanju, iako su i ovo više nego jasni signali u kojem smjeru ona gleda na ovaj problem – koji se u osnovi tiče odnosa Njemačke i SAD-a. Je li Njemačka spremna žrtvovati svoje geopolitičke, energetske i reputacijske interese u zamjenu za ne pogoršavanje ukupnih odnosa sa svojim ključnim prekooceanskim vojnim saveznikom vrlo će se brzo doznati.

EU uvela „snažne“ sankcije protiv Rusije zbog trovanja A. Navalnog





 

 

Komentari

komentar

You may also like