Mediji: Rusi kontroliraju njemačke podmornice

Pomalo neobičnu vijest objavio je u subotu, 27. ožujka, njemački medij Bild am Sonntag.

Prema njegovim navodima, njemačke sigurnosne službe zabrinute su  zbog nazočnosti ruske opreme na podmornicama Bundeswehra. Naime, te su podmornice opremljene navigacijskim uređajima koje je razvila ruska tvrtka “Transas“, a šifriranje podataka u tim sustavima “ne odgovara vojnom standardu”, navodi spomenuti medij.

To je posebno alarmantno u sadašnje vrijeme, kada, kako navodi ovaj medij, ruski vojni brodovi izvode vježbe na Baltičkom moru i kada prolaze nedaleko od njemačkih voda, pri čemu su za njihov nadzor ključne upravo podmornice Bundeswehra.

Prošle godine je njemačka protuobavještajna služba –  Savezna služba za zaštitu njemačkog ustava (BfV), upozorila na “opasnost” navigacijskih sustava u slučaju “špijunaže i sabotaže stranih država”. Tvrdilo se, da bi se u slučaju cyber-napada navigacijski podaci mogli presresti i postati predmetom prisluškivanja i “manipulacije, sve do potpunog gubitka funkcionalnosti” podmornice.

Bild am Sonntag, pozivajući se na sigurnosne stručnjake, također izvješćuje da je “zbog svojih bliskih veza” s Rusijom tvrtka u fokusu zapadnih obavještajnih službi.

Tvrtka je osnovana u Sankt Peterburgu 1990. godine, a djeluje i u civilnom i u vojnom sektoru: Transas je rusku flotu opremio borbenim simulatorima i dobio nagradu od načelnika ruskog Glavnog stožera, generala Nikolaja Makarova.
Pod saveznim kancelarom Gerhardom Schröderom (SPD) 2005. godine stotinjak brodova njemačke mornarice bilo je opremljeno novim navigacijskim sustavima ruske tvrtke Transas. Čak je i kasnija vlada odlučila u korist Transasa i, prema informacijama spomenutog medija, instalirala je “Navi Sailor 4100” (navigacijski uređaj za položaj, brzinu, rutu) u najmodernije njemačke podmornice U 35 (u funkciji od 2015.) i U 36 (od 2016.).

Novinari ovog medija uputili su njemačkom Ministarstvu obrane zahtjev za očitovanje o tome, može li jamčiti sigurnost ruske opreme za podmornice Bundeswehra. Kao odgovor, predstavnik ministarstva izjavio je da “Vlada ulaže velike napore kako bi osigurala IT/cyber i kripto sigurnost u poslovnom djelokrugu ministarstva”.

Tobias Lindner (39), glasnogovornik za obrambenu politiku iz stranke  Zeleni zabrinut je: „Bundeswehr mora osigurati da navigacijski softver mornarice ne predstavlja sigurnosno curenje. Ministarstvo mora brzo objasniti zašto se ne koristi softver proizvođača iz zemlja NATO-a.”

Komentari

komentar

You may also like