Mediji: Rusija Iranu po Kaspijskom moru dostavila nove rakete za sustav S-300

Prema navodima arapskih medija, Iran je od Rusije dobio nove rakete za svoje protuzračne sustave S-300 koje mu je Rusija isporučila u travnju 2016. godine. Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin ukinuo je embargo na izvoz toga oružja Iranu ubrzo nakon što su tzv. šestorica (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka), u srpnju 2015. g. s Iranom potpisali sporazum o ograničenju njegovog nuklearnog programa. Iako su se Sjedinjene Države protivile tom ruskom potezu, on je bio logičan s obzirom da je Moskva s Teheranom potpisala obvezujući kupoprodajni ugovor o isporuci tih sustava još 2007.g. ali ga ipak nije željela ispuniti upravo na zamolbu Washingtona zbog do tada još nekontroliranog razvoja iranskog nuklearnog programa. U to je vrijeme Rusija još bila itekako kooperativna prema ključnim vanjskopolitičkim zahtjevima SAD-a, u zamjenu za svoj povoljniji status na tom istom Zapadu, prije svega onaj gospodarski. Zbog ruskog odugovlačenja oko ispunjenja preuzetih ugovornih obveza, Teheran je čak pokrenuo i sudsku tužbu protiv Rusije, koja je obustavljena nakon dostavljenog čvrstog jamstava od strane Moskve da će svoje obveze ona i izvršiti. Naravno, odnosi između Rusije i SAD-a u međuvremenu su se, poglavito nakon pokretanja ukrajinske krize 2014.g. potpuno poremetili, pa je Iran, na kraju, već davno kupljene ruske raketne sustave i dobio, skupa s raketama za njihovo korištenje.

Kako danas navode arapski mediji, prije svih Defence Arabic, Iran je počeo s operativnim razmještajem sustava S-300 uz svoja nuklearna postrojenja i druge objekte osjetljive prirode. Upravo taj medij navodi kako je Teheran popunio postojeći arsenal raketa za taj sustav kroz nove ruske isporuke preko Kaspijskoga mora. To se tumači verzijom, da Iran na ovaj način reagira na nedavne, navodne hakerske napade i druge neprijateljske aktivnosti prema njegovim strateškim objektima od strane svojih protivnika. Informacije o dostavi novih ruskih raketa za sada nisu potvrđene niti u Teheranu niti u Moskvi.

Slika: Kaspijsko more (jezero)

Pritm Defense Arabic navodi kako sustavi S-300 i njemu pripadajuće rakete nisu ofanzivne prirode i ne nalaze se na spisku petogodišnjeg embarga na uvoz oružja Iranu, koji završava u listopadu ove godine.

Ovdje moramo naglasiti kako se Rusija i Kina snažno protive američkoj namjeri u Vijeću sigurnosti UN-a da se taj embargo pod svaku cijenu produlji. Štoviše, Rusija je Iranu spremna prodati i znatno suvremenije i moćnije raketne sustave S-400, kako je to već učinila s Kinom, Indijom i nedavno s Turskom. Međutim, do sada Teheran službeno nije podnio narudžbu vezano uz tu vrstu posla, iako niti taj, suvremeni tip PZO formalno ne ulazi pod spomenuti embargo UN-a, formaliziran kroz rezoluciju br. 2231, od 20. lipnja 2015.godine.
Osim spomenutih ruskih protuzračnih sustava S-300PMU-2 „Favorit“, Iran raspolaže i vlastitim sustavima toga tipa Raad i Mersad. Za dalekometnu protuzračnu uporabu on posjeduje svoje sustave Talash i Bavar 373. Dio isporučenih ruskih sustava S-300 u svibnju prošle godine razmješten je na obalu Perzijskog zaljeva nasuprot udarnoj grupaciji američkih brodova na čelu s nosačem zrakoplova „Abraham Lincoln“.

Očito je kako velike političke „igre“ oko Irana i njegovog osuvremenjivanja oružanih snaga tek počinju i da će biti vrlo „vruće“ (pogledaj analizu ispod teksta).

Zoran Meter: Sprema se velika bitka za Iran između SAD-a, Rusije i Kine

 

Komentari

komentar
You may also like