Mediji: Rusija može priznati „Tursku Republiku Sjeverni Cipar“, a Turska Abhaziju

Turski medij Sözcü 21. siječnja objavio je zanimljiv članak, prema kojemu bivši zapovjednik Odjela za unutarnju sigurnost Glavnog stožera turske vojske i direktor znanstveno-istraživačkog instituta „Turska u XXI. stoljeću“, umirovljeni pukovnik Ünal Atabay, smatra, kako Rusija u svojim planovima ima i opciju priznanja „Turske Republike Sjeverni Cipar“ (kraće, Sjeverni Cipar, op. a.), ili priznanje Sjevernog Cipra odmetnute gruzijske regije Abhazije.

Takve kombinacije se spominju u kontekstu zamjene za suradnju u energetskoj sferi u Istočnom Sredozemlju, u sklopu čega „Moskva planira priznati Tursku Republiku Sjeverni Cipar“, navodi umirovljeni i bivši visokopozicionirani turski časnik.

Ünal Atabay smatra kako je suradnja Rusije i Turske neizbježna i nužna, ukoliko Rusija želi imati mogućnost za eksploataciju prirodnih bogatstava na teritoriju Cipra i njegovih morskih zona.

Citiramo rečenicu iz spomenutog turskog medija: „Rusija u zamjenu za odstranjenje prepreka, koje postoje s Turskom u Siriji, i suradnju u energetskoj sferi u Istočnom Sredozemlju planira priznati Sjeverni Cipar ili osigurati priznanje Sjevernog Cipra Abhazije, nakon čega će Turska također priznati Abhaziju. Rusija tako računa na dobivanje vojne baze u Sjevernom Cipru…“

Isti medij prenosi i mišljenje glavnog savjetnika predsjednika oporbene turske „Republikanske narodne stranke“ Erdoğana Topraka, koji smatra kako Rusija „može zamoliti“ vojnu bazu u Turskoj s ciljem „osiguranja sigurnosti atomske centrale „Akkuju“ na jugu (prva turska nuklearka, a grade je Rusi, op. a.), kao i plinovodne infrastrukture i objekata za skladištenje plina u količini od cca 10 milijardi m3 na obali Crnog mora, na sjeveru (Turske, op. a.)“.Podsjećamo kako je na tragu ovih promišljanja spomenutih turskih vojnih i političkih osoba još prošlo ljeto pisao naš analitičar i urednik portala Geopolitika News Zoran Meter. Upravo na identičnim osnovama tj. rastućoj napetosti na relaciji Zapad-Turska i Turske s jedne i Grčke i Cipra s druge strane (u kojoj su EU, a naknadno i SAD stali na stranu Atene odnosno Nikozije) Meter je iznio teze o mogućoj suradnji i političkoj „trgovini“ između Moskve i Ankare, gdje je još spomenuo i moguće tursko priznanje Krima kao ruskog državnog teritorija u zamjenu za pomoć Ankari u ostvarivanju njezinih ambicija u Istočnom Sredozemlju. O tome više možete pročitati u analizi na linku ispod teksta.

 

Zoran Meter: KRIZA U ISTOČNOM SREDOZEMLJU (2): Rusija priznaje „Tursku Republiku Sjeverni Cipar“, a Turska Krim ruskim?

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like