Mediji: ruski zrakoplovi nakon 3 mjeseca napali teroriste u Idlibu

Rusko zrakoplovstvo je po prvi put u posljednja 3 mjeseca, od kada je postignuto primirje,  izvršilo napade na teroriste u sirijskoj sjevero-zapadnoj regiji Idlib, izvijestio je 3. lipnja niz zapadnih medija, pozivajući se na Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu (SOHR).

Podsjećamo kako su vojne operacije sirijske vojske  protiv idlipških oružanih grupacija terorističkog i radikalnog islamističkog smijera, kojima je aktivno pomagala turska vojska svim vidovima svojih oružanih snaga (osim mornarice), završile potpisivanjem Moskovskog memoranduma (vidi poveznicu ispod teksta) koje je startalo 6. ožujka. Do sada se ono u cijelosti održavalo na snazi, međutim turska strana niti ovoga puta (kao u slučaju primirja iz Sočija od rujna 2018.g.) nije u cijelosti uspjela izvršiti svoj dio preuzetih obveza koje se odnose na povlačenje tzv. oporbenih oružanih formacija iz šest kilometara široke zone sjeverno od prometnice M-4 (Aleppo-Latakija) uz koju se morao uspostaviti tzv. sigurnosni koridor kako bi se promet između ta dva grada mogao nesmetano odvijati. Ruska je strana, sukladno sporazumu, sigurnosno osigurala takav isti koridor, širine 6 km južno od spomenute trase koja dijelom prolazi kroz regiju Idlib i presijeca je gotovo na polovicu u smijeru istok-zapad.

Prema navodima medija (AP), ruski zrakoplovi, stacionirani u Siriji, kasno na veče 2. lipnja i u jutro 3. lipnja izvršili su napade na „trokut“ koji se nalazi na spoju triju regija – Idlib, Hama i Latakija. U toj se zoni nalaze položaji i objekti više terorističkih organizacija, između kojih i „Jabhat  Fath al-Sham“ (bivša „Al-Nusra”), „Huras al-Din“ i „Islamska stranka Turkistana“.

Rusko Ministarstvo obrane o spomenutim napadima nije objavilo nikakva službena priopćenja.

Zoran Meter: Ima li šanse za uspjeh novog rusko-turskog sporazuma o Idlibu?





 

Komentari

komentar





You may also like