Mediji: SAD-u bi se trebalo suditi u Haagu zbog sustavnog ubijanja crnaca

U poražavajućem izvješću, stručnjaci za ljudska prava pozivaju međunarodnog kaznenog tužitelja da pokrene žurnu istragu

Sustavno ubijanje i mučenje nenaoružanih crnaca od strane policije jednako je zločinima protiv čovječnosti koji se moraju istražiti i procesuirati. To su zaključci do kojih su došli vodeći pravnici za ljudska prava iz 11 zemalja, piše britanski The Guardian.

Aktivisti za ljudska prava istražili su i izradili “razorno izvješće” o brutalnosti američkih zakona koje ima 188 stranica. Prema stručnjacima, Sjedinjene Države odgovorne su za ” dugu povijest kršenja međunarodnog prava, koja u nekim slučajevima dosežu razinu zločina protiv čovječnosti “.

Branitelji ljudskih prava ukazuju na ono što nazivaju “policijskim ubojstvima” i “mučenjem, uznemiravanjem i drugim neljudskim djelima“ kao sustavni napad na crnačko stanovništvo koje potpada pod definiciju takvih zločina. Pozivaju tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Haagu da odmah započne istragu i privede američke vlasti pravdi.

“Ovaj zaključak o zločinima protiv čovječnosti nije donesen slučajno. Uključili smo ga u izvješće očito svjesni sebe“, rekla je Hina Jilani , jedna od 12 panelista koji su istraživali za The Guardian“Ispitali smo sve činjenice i zaključili da postoje situacije u Sjedinjenim Državama koje zahtijevaju hitno istraživanje ICC-a”, kazala je Jilani.

Između ostalog, komisija optužuje Sjedinjene Države za: kršenje međunarodnih obveza o ljudskim pravima, kako u smislu zakona koji uređuju policijske aktivnosti, tako i u pogledu prakse službenika za provođenje zakona, uključujući zaustavljanje i pretresanje na rasnoj osnovi; u toleranciji prema “alarmantnom državnom modelu nesrazmjerne uporabe smrtonosne sile”, koji uključuje ne samo vatreno oružje, već i šokere protiv crnaca; u primjeni „kulture nekažnjavanja“, u kojoj policija rijetko odgovara, a ubojstva koja počinju tretiraju se kao djela „nekoliko crnih ovaca“.





Od 2005. (dakle u 15 godina) agencije za provedbu zakona ubile su oko 15 000 ljudi – oko 1000 svake godine. U istom su razdoblju samo 104 policajca optužena za namjerno ili nenamjerno ubojstvo u svezi tih incidenata, a samo njih 35 proglašeno je krivima za kazneno djelo. Komisija postavlja niz zahtjeva američkoj vladi i Kongresu. Oni se zalažu za razoružavanje lokalnih policijskih snaga i zabranu naloga koji policajcima omogućavaju ulazak u domove crnaca “bez upozorenja i često bez razloga”. Također žele ukinuti uvjetni imunitet koji američke službenike zakona drži dalje od građanskih tužbi.

No, možda je njihova najkontroverznija tvrdnja poziv tužitelju ICC-a da otvori istragu o zločinima protiv čovječnosti u Sjedinjenim Državama. Učinkovitost takve taktike izgleda upitno s obzirom na to da su američke vlasti odbile priznati Međunarodni kazneni sud, naglašava The Guardian.

Komentari

komentar





You may also like