Mediji: šef Hezbollaha planira preseljenje u Iran jer Izrael priprema njegovo ubojstvo

Nakon nedavnog ubojstva iranskog atomskog fizičara i jedne od ključnih osoba u razvoju iranskog nuklearnog programa Mohsena Fakhrizadeha, kao i početkom siječnja od strane SAD-a ubijenog poznatog iranskog generala Qassema Soleimanija više se malo tko od iranskih ključnih igrača na Bliskom istoku osjeća sigurno. O tome itekako svjedoči i slijedeća vijest:

Hassan Nasrallah, glavni tajnik libanonskog „Hezbolaha“ („Božja stranka“), planira se preseliti u Iran i možda je to već učinio, rekao je to jučer kuvajtskom mediju Al-Jarida „informirani izvor“.

Prema njegovim riječima, obavještajne službe Libanona i susjednih zemalja “prate opsežne šifrirane poruke” između iranske revolucionarne garde (IRGC) i Hezbollaha u svezi toga poteza. Pretpostavlja se kako će Nasrallah ostati u Teheranu na neodređeno vrijeme, a nejasno je kada će se točno vratiti u Beirut.

Posljednjih dana libanonski mediji priopćavaju o pojačanoj aktivnosti izraelskog zrakoplovstva u zračnom prostoru Libanona. Sinoć je tamošnja televizija, povezana s Hezbollahom, Al-Mandar, izvijestila kako je izraelski zrakoplov preletio iznad Beiruta na maloj visini.

Sve je više nagađanja kako bi slijedeća meta Izraela i SAD-a mogao biti upravo Hassan Nasrallah, s obzirom da je Hezbollah od strane tih dviju država proglašen terorističkom organizacijom. Takvom je, nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa, proglašen čak i Korpus straže islamske revolucije, iako se radi o legalnom državnom tijelu te zemlje, što je izazvalo brojne kontroverze ne samo u svijetu, već i u samom SAD-u – u profesionalnim krugovima Pentagona i State Departmenta. Naime Korpus straže islamske revolucije legalna je sastavnica iranskih oružanih snaga uz iransku vojsku, s vlastitim zapovjedništvom, vojnim kadrom i rodovima vojske – zrakoplovstvom i pomorskim snagama.

„Napetosti između Hezbolaha i Izraela također su visoke posljednjih mjeseci nakon što je u srpnju u navodnom izraelskom zračnom napadu u Damasku ubijen stariji zapovjednik Božje strankeHezbollah je zaprijetio odmazdom i od tada su izraelske obrambene snage u visokoj pripravnosti na granicama s Libanonom i Sirijom “, napisao je u četvrtak Jerusalem Post.
U studenom je kuvajtska Al-Jarida izvijestila da je izvor blizak zapovjedniku specijalnih snaga Qods IRGC-a brigadnom generalu Ismailu Kaaniju, kazao da je Hezbollah uspio otkriti operaciju koju je planirao Izrael za ubojstvo Nasrallaha i brojnih čelnika proiranskih skupina u Siriji i Iraku.

Podsjećamo: jučer je i Slovenija libanonski Hezbollah proglasila terorističkom organizacijom. Europska unija tu šijtsku organizaciju, koja ima veliki utjecaj na libanonsku vladu, nema na popisu terorističkih organizacija, ali sve se promijenilo s dolaskom Trumpove administracije na vlast jer je ona odmah zauzela otvoreni proizraelski stav po svemu pa tako i po Hezboillahu. Početkom ove godine Velika Britanija (koja više nije u sastavu EU) Hezbollah je proglasila terorističkom organizacijom a na proljeće ju je slijedila i Njemačka.

Komentari

komentar

You may also like