Mediji: Trump „iznenadio“ svoje generale odlukom o povlačenju iz Sirije

Jučerašnja odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o početku povlačenja američkih vojnika iz Sirije (što bi se moralo dogoditi u narednih 30-60 dana) ne prestaje izazivati golem interes tamošnjih ali i svjetskih medija, što je potpuno jasno s obzirom na njezin ukupni značaj i dalekosežne posljedice geopolitičkog karaktera. Za ovaj put izdvajamo reakciju Reutersa, koji u četvrtak, 20. prosinca, pozivajući se na svoje izvore u Bijeloj kući, navodi kako je Trump odbacio savjete svojih ključnih savjetnika za nacionalnu sigurnost i „iznenadio“ američke generale i američke saveznike na Bliskom istoku svojom zapovjedi o povlačenju iz Sirije.

Prema mišljenju sugovornika Reutersa, ova odluka proturječi američkoj politici na Bliskom istoku. Navodi se, kako će jedna od posljedica „nepromišljenog Trumpovog čina“ biti jačanje Rusije i Irana u Siriji, a da će pod ugrozu doći i do sada postignuti rezultati u borbi protiv terorističke organizacije „Islamska država“.

Prema riječima dvojice visokorangiranih službenika Bijele kuće, Donald Trump se posljednjih tjedana kretao prema svojoj „dramatičnoj odluci“, neovisno čak i o tome što su ga njegovi bliski savjetnici od toga nastojali odgovoriti. Na sastancima s njima Trump je često postavljao pitanje: „Što mi tamo (u Siriji) radimo? Ja znam kako smo mi tamo da bismo se borili s ISIL-om, ali nismo li mi to već učinili? I što sada?“, izjavio je jedan od Reutersovih sugovornika.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like