Mediji: Turska sprema drugu fazu operacije „Štit Eufrata“ s Rusijom i Iranom

Turska provladina novina Sabah, u srijedu, 30. kolovoza,  piše, kako turska vojska, nakon redovitog kruga pregovora u Astani o uspostavi zona deeskalacije u Siriji, namjerava početi novu fazu vojne operacije „Štit Eufrata“ protiv „terorističkih organizacija“ na sjeveru Sirije. Ankara počinje „čišćenje“ teritorija na sjevernom dijelu regije Idlib.

Sabah navodi, kako se na nedavnom zasijedanju Glavnog stožera turske vojske i turske Nacionalne obavještajne agencije razgovaralo o razradi operativnog plana. Odlučeno je početi operaciju „nakon pregovora u Astani 13-15. rujna“ u regiji Idlib, dio čijeg teritorija će se, u okviru sporazuma o zonama deeskalacije, predati (u skladu sa željama Ankare) pod nadzor Turske.

Cilj druge faze „Štita Eufrata“ je „narušavanje planova SAD-a, koji pod krinkom borbe protiv saveza terorističkih organizacija „Haiyat Tahrir al-Sham“ (vodeća snaga u tom džihadističkom savezu je „Jabhat Fath ash-Sham“ tj. bivša „Jabhat al-Nusra“), želi predati Idlib Radničkoj stranci Kurdistana i stranci „Demokraski savez“ sirijskih Kurda“, navodi turski medij.

Turska će, piše dalje Sabah, djelovati  zajedno s Rusijom i Iranom, između ostalog i u sferi razmjene obavještajnih informacija. Rusija će pritom otvoriti sirijski zračni prostor za turske vojne bespilotne letjelice – dronove, koje će određivati ciljeve za djelovanje zrakoplovstva. Nakon toga slijedi kopnena faza operacije, tijekom koje će Rusija i Iran „pružiti potporu s juga Idliba, a Turska će ući sa sjevera“.

Podsjećamo: nakon završetka operacije „Štit Eufrata“ u veljači ove godine, turska vojska i njoj odane snage islamista sa sjevera Sirije, očistile su teritorij oko grada Al-Bab (i sam grad) od snaga „Islamske države“. Nakon toga turska vojska je željela proširiti operaciju i na grad Manbij na zapadnoj obali Eufrata, kojeg su prethodno od ISIL-a oslobodile postrojbe sirijskih Kurda. Kurdske snage iz Manbija se nisu željele povući iako su to navodno prethodno obećale SAD-u, što je izazvalo ljutnju Ankare. U međuvremenu, sukladno sporazumu kurdskih snaga i sirijske vojske, u zonu između  grada Manbija i turske vojske razmjestile su se ruske vojne snage radi sprječavanja neposrednog sukoba turskih i kurdskih postrojbi.

Što se tiče druge faze operacije „Štit Eufrata“ , kroz nju se, prethodno, prije svega razmatrao ulazak turskih snaga i savezničkih postrojbi u kurdsku enklavu Afrin na sjevero-zapadu regije Aleppo i potiskivanje kurdskih snaga iz te pogranične zone smještene sjeverno od regije Idlib.





Top of Form

Bottom of Form

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like