Mediji: Turska vrbuje strane plaćenike i šalje ih u Azerbajdžan

Kako traje rat u Nagorno Karabahu, tako, posve logično, sve više jača i ionako uvijek prisutan medijski rat između Armenije i Azerbajdžana ali, naravno, i mnogih u svijetu koji na ovaj ili onaj način podržavaju jednu ili drugu stranu. U obilju takvih vijesti teško je razlučivati istinu od propagande, laži i podmetanja od želje za profesionalnim novinarskim radom, ali isto tako i onim analitičkim –  koji prečesto klizi u sferu navijačkog i angažiranog što nikako ne bi smio. Zato, uopće, na našem portalu, kada je riječ o prenošenju ovih ili onih vijesti, ovog ili onog medija, nećemo pokušavati nemoguće i čitateljima tvrditi što je od svega toga istina, a što spada u klasični obavještajno-propagandno-psihološki rat. Prenosit ćemo ono što smatramo zanimljivim ali i bitnim za mogući utjecaj na stanje na terenu, pritom ne ulazeći u prosudbu točnosti podataka, već to ostavljamo samim čitateljima.

Armenski mediji od jutra navode kako Turska vrbuje inozemne borce i prebacuje ih u Azerbajdžan, u zonu sukoba u Nagorno Karabahu. Mediji se pritom pozivaju na informacije tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova.

Ove navode potvrđuje i kurdski medij  Afrin Post, koji piše, kako je Turska u sirijskom kantonu Afrin (krajnji sjevero-zapadni dio Sirije, koji je pod nadzorom turske vojske nakon pokretanja operacije „Maslinova grana“ u veljači 2018. g., a gotovo je u cijelosti naseljen kurdskim stanovništvom), u tamošnje dvije škole otvorila svoja dva centra za prikupljanje dragovoljaca tj. najamnika, spremnih za odlazak u Azerbajdžan. Isti medij navodi kako je „ironija u tome, da onih koji to žele ima jako puno, zbog čega se formiraju redovi“.

Na istu se temu jutros osvrnuo i saudijski medij Arab News, navodeći kako je Ankara Bakuu predložila pomoć kroz diplomatsku potporu, ali i ne samo nju. Iz regije dolaze vijesti da na azerbajdžanskoj strani ratuje više stotina najamnika iz Sirije, koje je Turska prebacila na Južni Kavkaz. Taj se medij pita, koliko daleko može ići predsjednik Erdogan, koji se već aktivno umiješao u sukobe u Siriji, Iraku i Libiji, kako bi proširio svoje regionalne ambicije?

Ovdje podsjećamo na slijedeće: Turska je i na početku svoje libijske vojne kampanje od početka ove godine najprije negirala slanje islamističkih boraca iz sirijskog Idliba na tamošnja ratišta. Kasnije je to postalo općepoznata stvar, koju Ankara više nije niti negirala niti komentirala.

Isti saudijski medij također navodi kako je glavni urednik jedne od vodećih provladinih novina u Turskoj Yeni Şafak Ibrahim Karagol turskoj vojsci dao savjet da „udari raketom po središtu Erevana“ (glavni grad Armenije, op. GN.), kako bi prodemonstrirala tursku solidarnost s Azerbajdžanom, dodajući i slijedeće: „Na taj način mi možemo izgraditi novi Kavkaz“.





Komentari

komentar

You may also like