Među mogućim varijantama mutacija Covida-19 britanski znanstvenici razradili i onu o soju s 35%-tnoj smrtnosti

Britanski znanstvenici nastavljaju sa svojim predviđanjima razvoja koronavirusne zaraze Covidom-19 tj. mogućom pojavom novih sojeva. Čini se kako, zapravo, tome nema kraja pa se može postaviti logično pitanje – kuda sve ovo vodi i zašto se sve ovo iznosi u javnost.

Plaše li nas znanstvenici ili samo rade svoj posao? Ovom se prigodom nećemo posvećivati traženju odgovora, već samo ukazati kako su britanski znanstvenici ostavili dovoljno prostora da ponovo uplaše cijeli svijet, razrađujući niz mogućih scenarija razvoja mutacija koronavirusa. Između ostalih, tu je i ona prema kojoj će se u svijetu, moguće, pojaviti novi soj sa stopom smrtnosti od čak 35%.

Nalazi o svemu tome sadržani su u izvješću savjetnika britanske vlade za hitne situacije (SAGE).

Ovaj dokument sadrži opis hipotetičkih scenarija razvoja i mutacija koronavirusa, a jedan od njih je i gore spomenuti. On podrazumijeva  mogućnost stvaranja soja koronavirusa s većim postotkom teškog tijeka bolesti u populaciji nego ranije, a istodobno s većim postotkom smrtnosti među zaraženima.

Britanski stručnjaci smatraju kako je ova opcija uistinu moguća i upozoravaju da bi se, kako bi se izbjegao takav scenarij, trebalo uvesti dodatne doze cjepiva, smanjiti dotok novih sojeva iz inozemstva i nastaviti s razvojem lijekova protiv koronavirusa.

Strašna predviđanja u dokumentu time ne završavaju. Naime, između ostalog se tvrdi i kako se pokazalo da masovno cijepljenje nije spas od zaraze, već tempirana bomba.





Prema vladinoj hitnoj savjetodavnoj skupini, masovna cijepljenja mogla bi ubrzati proces mutacije virusa. Ako vjerujete u ovu verziju, koronavirus će zbog kampanje cijepljenja postati otporan na lijekove, navodi medij Eadaily.

 

Komentari

komentar





You may also like