Međunarodna agencija za energiju: Globalna opsrkba naftom porasla u lipnju

Globalna opskrba naftom u lipnju porasla je za 690 000 barela dnevno (bpd) na oko 99,5 milijuna bpd, objavila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom mjesečnom izvješću o tržištu nafte, prenosi Anadolu Agency.

IEA je navela da je otpornost Rusije, unatoč međunarodnim sankcijama, ojačala svjetsku opskrbu naftom u lipnju i pomogla u nadoknadi prekida opskrbe na drugim mjestima gdje je bilo operativnih problema i građanskih nemira. “Globalna proizvodnja porasla je u lipnju jer je iznenađujuće povećanje opskrbe iz Rusije, zajedno s većim američkim i kanadskim protokom, više nego nadoknadilo velike gubitke povezane s održavanjem iz Kazahstana i manje padove opskrbe od drugih proizvođača”, objašnjeno je.

Dnevna proizvodnja sirove nafte OPEC grupe porasla je na 28,74 milijuna bpd (mbpd) u lipnju, uz rast od oko 180 000 bpd u usporedbi s prethodnim mjesecom. Tijekom tog razdoblja zabilježeno je da je tekući plin OPEC-a iznosio 5,38 mbpd, čime je ukupna proizvodnja nafte OPEC-a prošli mjesec porasla na 34,12 mbpd. Proizvodnja izvan OPEC-a zabilježila je skok od oko 500 milijuna bpd na 65,34 mbpd u lipnju. “Od lipnja do prosinca predviđa se rast svjetske proizvodnje nafte za 1,8 mbpd do 101,3 mbpd. Očekuje se da će zalihe iz OPEC+ porasti za samo 380 000 bpd u tom razdoblju, s većim očekivanim tokovima iz Libije, Kazahstana i proizvođača iz Zaljeva koji su pogođeni padom ruske opskrbe. “Proizvođači izvan saveza (koji nisu OPEC+) trebali bi dodati 1,4 mbpd, a SAD će dominirati dobicima”, navodi se u izvješću.

IEA je revidirala svoje procjene globalne potražnje za naftom za 2022. na prosjek od 99,2 mbpd. “Više cijene i pogoršanje gospodarskog okruženja počeli su uzimati danak na potražnju za naftom, ali snažna proizvodnja električne energije i oporavak u Kini djelomično su kompenzacija”, navodi se. “Očekuje se daljnji porast od 2,1 mbpd u 2023., predvođen snažnom putanjom rasta u zemljama koje nisu članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj”, dodaje se.

 

Komentari

komentar





You may also like