Međunarodna agencija za energiju predviđa rekordni pad potražnje za naftom

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom redovitom mjesečnom izviješću prognozira pad potražnje za naftom u travnju za 29 milijuna barela dnevno, što je najniža razina u posljednjih 25 godina (info: Reuters).

Prema ocijeni IEA, u 2020. godini potražnja za naftom past će za rekordnih 9,3 milijuna barela dnevno. Agencija upozorava kako smanjenje proizvodnje, koje je nedavno dogovoreno između vodećih svjetskih zemalja izvoznica nafte s ciljem stabilizacije naftnog tržišta u uvjetima urušavanja cijena uzrokovanog pandemijom koronavirusa, proizvođačima neće pomoći kompenzirati pad potražnje. Ali taj sporazum IEA svejedno smatra „dobrim početkom“.

IEA navodi kako još očekuje podrobnije podatke o pojedinim planovima za smanjenje proizvodnje i prijedlozima za iskorištavanje strateških kapaciteta za skladištenje nafte. Također navodi kako su SAD, Indija, Kina i Južna Koreja ili predložile, ili razmatraju takve operacije.

Ukoliko u iduća 3 mjeseca dođe do prebacivanja nafte u strateške rezervoare, koji mogu primiti do 200 milijuna barela, oko 2 milijuna barela dnevno može biti povučeno s tržišta, navodi se u izvješću IEA.

Povijesni sporazum o nafti: Trump javno zahvalio Putinu! Međutim za optimizam je prerano





Komentari

komentar

You may also like