Međunarodna pomoć Indiji u korona krizi

O početku pandemijske krize u Indiji pisali smo još prije 2 tjedna. Već tada se mogao prepoznati zabrinjavajući trend. Nekoliko faktora utjecalo je na širenje virusa: sanitarni uvjeti i gustoća naseljenosti, milijunska vjerska okupljanja, predizborni skupovi u organizaciji Modijeve stranke BJP i negiranje ozbiljnosti krize od strane premijera Modija. Nedavno je Narendra Modi ipak promijenio retoriku, pa o Covidu govori kao “oluji koja je uzdrmala Indiju”.

Indija već peti podiže neslavni svjetski rekord u dnevnom broju novozaraženih. Danas je taj broj skoro 353 000. Najgore je u glavnom gradu New Delhiju gdje drastično nedostaju kisik, respiratori, smještaj u bolnicama i medicinsko osoblje. Visoki sud u Delhiju je objavio da će biti obješen svatko tko prepriječi opskrbu kisikom ili se pokuša okoristiti.

Čelnici raznih zemalja izrazili su zabrinutost stanjem u Indiji kao i solidarnost s indijskim narodom. Mnoge zemlje već su poslale pomoć u medicinskoj opremi ili će to tek učiniti. Njemačka kancelarska Angela Merkel izjavila je na Twitteru da njemački narod “stoji u solidarnosti s Indijom” i da “hitno pripremaju pomoć”. Pomoć će biti u prijenosnim respiratorima i kisiku. Pomoć je već na putu za Delhi iz Singapura, a u pripremi je i pomoć iz UK i Francuske. Zanimljivo je da je i Saudijska Arabija najavila slanje Indiji 80 tona tekućeg kisika brodom. Još zanimljivije je da je ponuda pomoći stigla i iz Pakistana, indijskog susjeda i rivala.

Komentari

komentar

You may also like