Međunarodna pomoć stigla u indijska skladišta, ali ne i bolnice

Brojne zemlje poslali su Indiji, teško pogođenoj covidom, pomoć u obliku medicinske opreme. Naslovnice svjetskih medija prikazivale su dramatične prizore iz Indije, a svijet se udružio u humanitarom poletu. Pomoć su čak ponudili i indijski “neprijatelji”: Kina i Pakistan. U Indiju već 2 tjedna pristižu, u sve većem broju, avioni s opremom i prijeko potrebnim komprimiranim kisikom.

No, gdje ta oprema završava? Ravnatelji bolnica se žale da nisu vidjeli ništa od pomoći. Indijska vlada tvrde da im je trebalo tjedan dana da uspostave mehanizam podjele, da je sve pod kontrolom i da rade 24/7. No, glasovi s terena govore o velikim nelogičnostima, birokratskim otežavanjima i opremi koja “sjedi” u skladištima više od tjedan dana.

“Mislim da doslovno nitko ne zna gdje ide ta oprema”- kratak je bio Pankaj Anand, predsjednik indijskog Oxfama za BBC. Ravnatelji bolnica tvrde da niti nemaju informacija kada će im išta stići.

Radnici u skladištima i distribuciji tvrde da im problem stvara različitost pošiljki, imenovanja i standardizacije opreme iz mnogo država. Zaprimljene stvari raspakiravaju, sortiraju i ponovno pakiraju. Nakon i za vrijeme prepakiravanja, oprema prolazi kroz mnogo papirologije u raznim službama, ministarstvima i carinama.

U SAD-u je novinar pitao glasnogovornike znaju li gdje završava oprema koju su platili američki prezni dužnosnici. Glasnogovornici su ga uvjerili da može “odmoriti u uvjerenju da naši partneri u Indiji brinu o tome”.

Trenutni primjer iz Indije jedan je od mnogih gdje tromi i nelogični administrativni sustav postaje sam sebi svrha i cilj. Takvo “pečatiranje” i “ispunjavanje formulara” guši ostale dijelove društva. U slučaju Indije doslovno guši bolesnike kojima je prijeko potreban kisik.
Komentari

komentar

You may also like