Međunarodna tvrtka za certifikaciju odbila surađivati na Sjevernom toku 2 zbog sankcija SAD-a

Kako se i očekivalo, a s obzirom na odobrenje novih sankcija protiv tvrtki koje sudjeluju u završetku radova na ruskom plinovodu Sjeverni tok 2 od strane američkog Kongresa, međunarodna tvrtka za certificiranje i klasifikaciju Det Norske Veritas (DNV GL) potvrdila je kako zbog novih sankcija neće certificirati spomenuti plinovod. To je u nedjelju, 3. siječnja, najavio predstavnik tvrtke Robert Coovney.

DNV GL je u studenom 2020. prestao pružati usluge brodovima koji opslužuju Sjeverni tok 2. Sada će naša tvrtka zaustaviti sve aktivnosti oko provjere sustava plinovoda, određeno je vrijeme da se ta aktivnost zaustavi ”, izjavili su u tvrtci.

Podsjećamo: nakon usvajanja zakona o obrambenom proračunu SAD-a za financijsku 2021. godinu od 1. siječnja startaju i proširene sankcije protiv spomenutog plinovoda, koje se odnose i na tvrtke koje pružaju usluge provjere i certificiranja.

Certificiranje Sjevernog toka 2 obvezno je za njegov danski dio, koji se planirao početi graditi sredinom siječnja ove godine. Danska energetska agencija (DEA) sa svoje je strane objavila kako bilo koja “treća strana”, sposobna za izdavanje legitimne potvrde o ispravnosti, može certificirati njenu dionicu plinovoda. Ruski mediji već su ranije pisali kako bi taj posao u slučaju odustanka DNV GL-a mogao odraditi Ruski pomorski registar koji ima sve potrebne međunarodne dozvole za takvu djelatnost i što je već radio. Međutim, za sada još nema nikakve službene reakcije ruske strane na ovu vijest.

Plinovod Sjeverni tok 2, koji bi dnom Baltičkog mora trebao spojiti rusku i njemačku obalu dvjema cijevima ukupnog kapaciteta 55 milijardi m3 plina godišnje,  završen je 93% . Radovi su obustavljeni u prosincu 2019. nakon što je švicarski Allseas odustao od polaganja cijevi zbog mogućih američkih sankcija.  Dana 11. prosinca 2020. g. radovi su nastavljeni na preostaloj neizgrđenoj dionici njemačkog isključivog gospodarskog pojasa u duljini od 2,6 kilometara i u potpunosti ih je, prema planu, do kraja prosinca izvršio ruski specijalizirani brod Fortuna.

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like