Međunarodni predstavnici pozvali Crnu Goru da ne formira vladu uz sporni zakon

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stuart Peach i specijalni predstavnik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin preporučili su u četvrtak zastupnicima u Crnoj Gori da ne idu u formiranje vlade na osnovi zakona čija je usuglašenost s Ustavom sporna, javlja Hina.

Zastupnici crnogorske parlamentarne većine u ponedjeljak su donijeli izmjene zakona o predsjedniku kojima obavezuju predsjednika Mila Đukanovića da mandat za sastav nove vlade povjeri Miodragu Lekiću, nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića. Istodobno, crnogorski zastupnici nisu izabrali suce Ustavnog suda pa taj sud i dalje broji svega tri od sedam članova i ne može donositi odluke o ustavnosti zakona ili o eventualnim izbornim žalbama.

U zajedničkoj izjavi Peacha i Sarrazina, koji borave u Crnoj Gori, navodi se da su izvanredni parlamentarni izbori najbolje sredstvo da se prevlada trenutna politička blokada i da se budućnost Crne Gore ponovo stavi u ruke građana. “Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka nastavljaju snažno podržavati euroatlantsku orijentaciju Crne Gore i njeno nastojanje da se pridruži Europskoj uniji. Istodobno, zabrinuti smo zbog dugotrajne političke krize, blokiranih institucija, sve veće polarizacije društva u Crnoj Gori i vidljive nemoći donositelja političkih odluka da pronađu izlaz iz ove krize”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Peach i Sarrazin smatraju da su odluke donesene u ponedjeljak u parlamentu dodatno pogoršale krizu, poručivši da je to veoma zabrinjavajuće i štetno za Crnu Goru i njene građane. “Smatramo da je skupština odgovorna za hitno obnavljanje funkcionalnosti Ustavnog suda izborom nedostajućih sudaca, ne samo u mjeri potrebnoj da bi se postigao kvorum, već i da bi se osiguralo efikasno odlučivanje”, naveli su u izjavi britanski i njemački predstavnici.

U Crnu Goru je u četvrtak doputovao i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar, koji je nakon susreta s crnogorskim premijerom na Twitteru objavio kako “SAD dijeli stajalište da Crna Gora mora riješiti političku blokadu u kojoj se našla, ostati posvećena euroatlantskom putu i jasno se suprotstaviti brutalnoj agresiji Rusije na Ukrajinu”.

Izmjene zakona o predsjedniku Crne Gore predložili su prosrpski Demokratski front, podržan od Ujedinjene reformske akcije premijera Dritana Abazovića i Demokrata, bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića, kako bi ograničili ovlasti predsjednika i prisilili ga na davanje mandata za sastav vlade zastupniku kojega je predložila parlamentarna većina. Primjedbe na izmjene zakona o predsjedniku dovode u pitanje mijenjanje ustavnih odredbi na ovaj način.





Prosvjednici blokirali ceste koje vode ka Podgorici

Skupina crnogorskih građana blokirala je u četvrtak na tri sata promet na tri pravca koja vode ka Podgorici prosvjedujući, kako kažu, zbog “gaženja Ustava” te zemlje, nakon što su zastupnici početkom tjedna usvojili sporni zakon o predsjedniku Crne Gore kojim se smanjuju ovlasti Milu Đukanoviću.

Organizatori prosvjeda u priopćenju su naveli da “oni koji su doveli u pitanje daljnji opstanak crnogorske države i koji su narušili građanski mir držeći zemlju na ivici sukoba pokušavaju širenjem straha i uhićivanjem zaustaviti legitimne građanske prosvjede dok spremaju potonji čin kapitulacije, uvođenje Crne Gore u Vučićev Otvoreni Balkan, onako kako su je njihovi izdajnički ideološki preci anektirali 1918. karađorđevićevskoj Srbiji”.





Savjetodavno tijelo Vijeća Europe, Venecijanska komisija, također je savjetovala da se ne primjenjuje sporni zakon.

Sukob policije i prosvjednika u Podgorici nakon usvajanja zakona o predsjedniku

Komentari

komentar

You may also like