Međunarodnu istragu Khashoggijevog ubojstva predvodit će stručnjakinja UN-a

Posebna predstavnica UN-a za izvansudske procese Agnes Callamard slijedeći tjedan dolazi u Tursku, kako bi predvodila nezavisnu međunarodnu istragu ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashggija, ubijenog u listopadu prošle godine u saudijskom generalnom konzulatu u Istanbulu. O tome je jučer, 24. siječnja, izvjestio Reuters.

Prema riječima Callamard, u vrijeme posjeta, koji će trajati od 28. siječnja do 3. veljače, bit će procjenjeni potezi vlada kao odgovor na ubojstvo spomenutog novinara, a također „priroda i stupanj odgovornosti država i određenih osoba za to ubojstvo“.

„Moji zaključci i preporuke bit će dostavljeni Vijeću UN-a za ljudska prava na zasijedanju u lipnju 2019. godine“, naglasila je Callamard.

O nastojanjima Turske da internacionalizira istragu ubojstva Jamala Khashogija, ne vjerujući u službenu saudijsku istragu, više smo pisali u našoj analizi od 22. siječnja (vidi poveznicu ispod teksta), analizirajući veliko tursko-saudijsko regionalno suparništvo. Tada smo spomenuli i riječi turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavushoglua, o tome, da će Turska već idućih dana poduzeti konkretne poteze u tom smijeru. A čini se kako se upravo to i događa kroz najavljeni službeni dolazak spomenute UN-ove službenice u Tursku.

Zoran Meter: Turska vs. Saudijska Arabija: VELIKE SUPARNICE JEDNA DRUGOJ „PODMEĆU KLIPOVE“. TKO POBJEĐUJE?
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like