Medvedev: Europa je odbacila svoje ekološke vrijednosti i prihvatila prljavu američku energiju

Europljani su odustali od svojih ekoloških vrijednosti i prihvatili novu prljavu energiju, napisao je bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

Napomenuo je da se Washington već dugo bori za europsko energetsko tržište i da je spreman “zabiti zube” u njega. Međutim, posljednjih godina to je uvelike otežano politikom čiste energije u Europi i retorikom o održivoj energiji, dodao je Medvedev. “Sada je vrijeme da Amerika preokrene stvari i zaradi veliki novac pod izlikom da udružuje snage u borbi protiv ‘krvavog režima’ u Rusiji opskrbljujući Stari svijet najprljavijom naftom i plinom na svijetu”, napisao je. “Koga više zanima globalno zatopljenje i ciljevi održivog razvoja koje su proklamirali u UN-u?”, upitao je sarkastično Putinov saveznik.

Medvedev je dodao da će se Europa, budući da odbija ruske energetske resurse, morati odreći svojih zelenih ideala. “Nevjerojatno je kako su Europljani, ne razmišljajući niti sekunde, pljunuli na sve svoje ‘nepokolebljive vrijednosti’ posljednjih desetljeća, sve ‘globalne izazove i prijetnje’ i pohrlili novoj sreći: novoj prljavoj energiji”, izjavio je sadašnji dužnosnik ruskog Vijeća sigurnosti.

Doba lako dostupne nafte i plina u SAD-u je gotovo. Kopa se sve dublje, a metode ekstrakcije su energetski sve zahtjevnije i skuplje. Plin i nafta se sve više vade iz škriljevca metodom hidrauličkog frakturiranja, a riječ je o postupku drobljenja stijene uz pomoć hidrauličke tekućine pod vrlo visokim tlakom. Riječ je metodi koja ostavlja štetne ekološke posljedice. Takav plin se tada pročišćuje i jako rashlađuje (dodatna energija) kako bi se u tekućem stanju prevozio do odredišta, najčešće brodom.

Komentari

komentar





You may also like