Medvedev: Europa će uskoro plaćati dvostruko skuplji plin

Europljani će uskoro morati plaćati 2000 eura (2200 dolara) za tisuću kubičnih metara prirodnog plina, napisao je jučer preko Twittera bivši ruski predsjednik i sadašnji zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev.

Upozorenje Medvedeva dolazi nakon što je njemački kancelar naredio obustavu certifikacije plinovoda Sjeverni tok 2. “Dobrodobrodošli u novi svijet, u kojem će Europljani uskoro plaćati 2000 eura za tisuću kubnih metara plina!” napisao je Medvedev.

Ranije u utorak, kancelar Scholz rekao je da njemačka vlada zaustavlja višemjesečni proces certificiranja projekta plinovoda Sjeverni tok 2 koji podupire Rusija u svjetlu trenutnog sukoba između Rusije i Ukrajine oko regija Donbasa. Kasno u ponedjeljak, Rusija je službeno priznala Narodnu Republiku Donjeck i Lugansk, što je izazvalo kritike zapadnih zemalja i tvrdnje da Rusija pokušava ilegalno napasti Ukrajinu. 

Plinovod vrijedan 12 milijardi dolara, koji je u većinskom vlasništvu ruskog državnog energetskog diva Gazproma, sposoban je transportirati 55 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje iz Rusije u Njemačku. Cjevovod je mogao biti odgovor na trenutnu europsku energetsku krizu i mogao je pomoći u ponovnom punjenju skladišta plina u Europi u kojima je prošlog tjedna ostalo manje od 5% plina. Međutim, iako je plinovod dovršen u kolovozu prošle godine, on nikada nije počeo raditi jer je od tada u procesu certifikacija plinovoda pred njemačkim regulatornim tijelom. Proces certifikacije je postao politički proces u koji su posredno uključene i mnoge druge države. SAD i Ukrajina, Poljska i blatičke države zalažu se za to da plinovod nikada ne počne raditi, tvrdeći da bi to omogućilo Moskvi da ima geopolitičku polugu nad Europom. Do sada je Njemačka u više navrata inzistirala na provedbi projekta, unatoč željama saveznika.

Komentari

komentar





You may also like