Medvedev o povlačenju sovjetskih nuklearnih bombi iz Ukrajine 90-tih

Na odluku Rusije da započne “specijalnu vojnu operaciju” uvelike su utjecale prijetnje Kijeva da će nastaviti svoj nuklearni program, napisao je danas zamjenik tajnika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev na svojoj stranici VKontakte.

Napisao je da “kijevski režim gorko plače zbog odluke Budimpeštanskog memoranduma iz 1994. o povlačenju nuklearnog arsenala s teritorija Ukrajine naslijeđenog od SSSR-a”. ” Također su neki ukrajinski čelnici izjavili da bi taj arsenal upotrijebili protiv nas i vlastitih građana s đavolskim zadovoljstvom”, standardno osebujan u izričaju je bivši ruski predsjednik Medvedev. “Stoga su oni nedvosmisleno nagovijestili da bi nastavili s nuklearnim programom, što je uvelike pokrenulo specijalnu vojnu operaciju”, napisao je.

Međutim, Medvedev je primijetio da su svi ukrajinski predsjednici, od Leonida Kravčuka do Vladimira Zelenskog, kasnije opisali odricanje Ukrajine od svog nuklearnog arsenala kao iznuđenu mjeru “iako Kijev nije imao sredstava održavati taj arsenal i tu moć koju su dobili slučajno.” Medvedev je također istaknuo činjenicu da je odluka o povlačenju nuklearnog arsenala iz Ukrajine donesena pod jakim pritiskom Washingtona.

Kao suprotan primjer je naveo Južnu Afriku koja je bila “prva i jedina zemlja koja je posjedovala nuklearno oružje, potencijal za njegovu proizvodnju, zapovjedni kompleks i sredstva dostave koja je dobrovoljno to odbacila. Nakon toga se Južna Afrika pridružila NPT-u (Ugovor o neširenju nuklearnog oružja) i postala jedan od inicijatora sklapanja Ugovora o afričkoj zoni bez nuklearnog oružja (Ugovor iz Pelindabe) 1996. godine”, dodao je. Medvedev je istaknuo da je demokratska vlada koja je došla na vlast nakon pada apartheida “zauzela odgovoran i suveren stav prema svom narodu, susjednim zemljama i cijeloj globalnoj zajednici i danas ne žali zbog izbora donesenog prije 30 godina, njime se ponosi i vlastitim primjerom nudi put drugima.” “Upravo je to razlog zašto je Južna Afrika danas najvažniji predstavnik globalne arhitekture novog multipolarnog svjetskog poretka koji se oblikuje. Pretoria je, ravnopravno s Rusijom, Kinom, Indijom i Brazilom, ključni element dobro koordiniranog BRICS mehanizam”, zaključio je Medvedev.

Komentari

komentar





You may also like